LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 13, 2008

Bunga Kangkong

Oleh krn minat sgt ngan set2 pinggan lama bunga kangkong nie...aku dah mengumpul dr A sampai Z apa2 yg berkaitan ngan bunga kangkong...

Aku kumpul dr pinggan makan, pinggan lauk, mangkuk, set cawan, teko, sudu & apa2 yg berkaitan bunga nie....set2 ni aku susun kat rak dapur...kalu tetamu dtg, mmg aku akan gunakan set2 nie...sayang kalu beli sekadar utk perhiasan...nasib baik husband aku paham minat bini dia nie...dia pun siap tlg risik dr mak dia kalu ada bunga kangkung lama kat umah mak mertua aku...he3...dpt la beberapa keping piring lama bunga kangkong...yahoooo!!!!





Hah!Nie plak set teko 3 beradik...aku beli kat Pasar pagi Kamunting....
yg paling besar tu mak aku bg....bahagia nengok corak2 bunga ni...







Ni plak magkuk sup...tp sebijik dah sumbing...so sekadar simpan ja la...






Ni plak sudu2 lama...bapak aku tlg dptkan utk aku...tp tak ble guna dah kot sbb dah buruk sgt..dah tu sudu dia dah tak sekata..kang kalu guna berlekuk plak bibir..he3....









Hah....ni piring2 yg dpt dr umah mak mertua....ada selit skali la bunga rose patern lama...setakat nie..tu je la yg ada...terbaru ada la aku dpt 2 biji gelas bertutup...beli kat Pasar pagi Sec. 13 Shah Alam...kalu perasan gambar atas skali ada la terselit gelas tu..slalunya org2 lama guna gelas bertutup tu utk bancuh teh... :-)

Yg Lama Yg Antik










Salam...
Hai kengkawan..kat cni aku nak share skit la pasal hobi baru aku nie... sebelum ni aku gemaq beli set2 pinggan modern je...tp tah satu hati aku nengok pinggan lama, tetiba rasa suka plak nak kumpul mende alah nie....dah mcm minat benda 'antik' plak... pembawakan budak agaknya..he3....setakat nie tak dak plak ngidam apa2 tp dok gila cari pinggan lama la plak..he3

ANTIK bermaksud;
'Lama, out of date, tetapi berkemungkinan mempunyai nilai utk pengumpulnya...'

Buat masa nie, minat aku terhad pada set2 pinggan lama, cawan, teko & piring lama....Lapang dada bila nengok koleksi yg ada...

Nie antara koleksi dlm simpanan aku...kat sebelah atas tu cawan lama kaler putih...Cawan Arwah Tok Su aku...Ada 2 set...satu kaler putih satu lagi kaler hijau batu jed...tp yg hijau tu adik pompuan aku dah 'kecek' so bg dia je la...:-) ni antara koleksi kesayangan aku...


Cawan Coklat & Piring coklat berbunga ni aku dpt dr umah Acuna aku..
Cawan lama ni kenangan dr Arwah Mak Tok aku blah mak...set dia pun tak banyak..
Pinggan Makan ada sebiji je...yg lain set utk minum petang...
set ni keluaran dr New Zealand



Cawan sebelah kanan kaler putih hijau ni aku beli kat kpg...
Cawannya ringan & ada cop dr Japan dgn no. siri skali...
Tp ada sebiji je....mana la pi 5 biji lg no... :-(




Cawan coklat ni pon sama..bunga dia mcm dlm citer Mohabbatein..aku beli kat kpg...kat Pak cik Din...aku gelar Pak cik Tengkucing sbb bila aku nanye nama dia ada K.K tak kat belakang, dia cakap tak der...sbb K.K tu dia cakap Kucing Kurap..he3...dia tak taw aku gelaq dia mcm tu, kalu tak mampos tak dpt beli brg harga offer dah!huhuhu



Hah!Jug kat sebelah tu aku dpt dr Mak aku...mak aku cakap jug lama nie dah tak dak dah skrg...pyh nak cari...ni warisan dr Arwah Mak Tok aku..
Kacanya nipis...ada retak skit..so aku syg sgt nak guna, just simpan dlm gobok je...he3




Ni Plak set cawan 6 biji...bunga lama gak...nie aku beli kat Pasar Pagi Kamunting...Teko dia plak tak dak...kalu tak ada la satu set...huhuhuhu







Hah ni set cawan 6 biji dok tergolek dalam cabinet umah aku...







Ni pon sama le...set cawan lama...mula2 aku dpt 5 biji je..nak dijadikan rezeki jmpa plak sebiji terselit kat peniaga lain...
so lengkap la 6 biji cawan...

Hah..ni set bunga lalang kesayangan aku...dah ada 1 set cawan & teko...skrg ada 2 keping pinggan lauk, sekeping je pinggan nasi & 3 keping piring kuih..ni nunggu pak cik aku kat Rengit pas pinggan lalang kat adik aku...rupa2nya dia dah lama ngumpul mende alah nie....kira aku ni baru nak start la...he3

Tuesday, August 12, 2008

Anniversary

Tarikh 5 August 2008 aritu
genap le thn ke-3 perkahwinan aku ngan abg..
& thn ke-3 ni merupakan thn yg paling2 (over sgt ni!) bermakna pd aku..
sbbnya, akan menimang cahaya mata pertama kami...

Jenuh jugak menunggu nak jadi 'Mak Buyung' nie...
mama aku antara org yg paling hapi...nunggu cucu sulung..


Insyallah, bulan Nov ni aku akan jadi ibu..AMIN...Itu lah saat yg aku nunggu2 dr dlu..lengkap sudah sebuah citer yg dinamakan 'kehidupan' seorg wanita...he3