LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, December 23, 2009

Payish dah Umur Setahun Sebulan

Salam kepada semua, aduhai lama sudah ku tak update blOgku ini :-p
Ok..citer ni dah makan dekat sebulan baru nak publish, tp tak pe la kan sbb citer ni citer kosong je, bkenaan sambutan befday my payish.
Bulan lepas, 26/11/2009
genap setahun umur Payish. Mama buat majlis simple je kat Bukit Merah Laketown, bersama ahli keluarga belah mama.



Ni la wajah befday boy yang kacak mcm abahnya
(P/s: saya belajar buat DELETE ni dr Pija (Siti Sifir), Tq so much dear, banyak dah saya minta tolong dia ni, menaceh bebanyak yer dear. Masa first nak cuba, ada prOb, kelam kabut sy col pija, ehem, Pija yg cool menjawap dgn tenang skali...adeh, best la u Pija :)

Ni la kek si payish, adeh, kek sempOi je sbb kami sekeluarga tak suka sangat makan kek, sambutan ala kadar sahaja :-)


Nie mama & abah tolong payish potong kek, bila dah besar skit, potong sendiri ye payish :-)



Hah ni pic candid, abah payish terlentok ngan topi2 skali hahahaha


Ok, majlis di sambut di
"LakefrOnt Villa Bukit Merah LaketOwn ResOrt, Perak"
Cousin mama tlg tempahkan apartment 3 bedrooms ni dr seorang lelaki budiman bernama Pak Hassan
dapat la harga spesel RM200
kalu tak harga biasa RM450 semalam
TQ Anyah



View Tasik, mmg tenang skali.
Payish pun suka, dok berlari sana sini :-p
Pastu menyinggah La Bukit Merah Water Theme Park,

3 org berkecuali, Mama, mak tok & mak lang
sbb?
.:KAMI TAK SUKA SANGAT AKTIVITI AIR:.
he3...



Ni pic auntie payish yg cumel2 belaka, Mak Tam, Mak Lang & Mak Usu


Payish dapat hadiah baju dr Pak Ngah


Payish galas beg hadiah dr Opah,
ehem opahnaya tak sabar nak tgk payish gie sekolah agaknya :-p



Ni payish & cousin nye, Daniel Nye Nyel
~Mak Tam & Pak Ngah~


Pic ni semua kecil2 kan,
he3 sbb upload dr FB mama adeh maleh nak pilih pic dalam lap top, banyak sangat, so mama upload mana yg sesuai aje la ye..Ni pic Mak Lang Payish, Mak Tok Payish & Mama Payish tengah baik melantak SATE



Ok2, itu je la kot...adeh payish dah setahun bila nak tambah bb ni???
Thn depan la kot, Insyallah :)
Pada kengkawan jOm add mama kat FB yer,
"semOga anak Payish mama akan menjadi anak yg soleh & berjaya dalam hidup"
AMIN
P/s: nanti mama upload plak pic sambutan belah keluarga abah payish yer. adeh lembab bab2 update ni kuang3..
Wassalam
Ikhlas,
Mamapayish



Friday, December 4, 2009

Dunia penuh penipuan :-p

Aduhai..kenapa la dalam dunia ni mesti ada 'penipu'?
mcm2 cara dibuat utk dapatkan duit dr sumber yg tdk halal.
Cerita ini tdk ada kaitan langsung dgn urusan biz mama, cuma cerita ini bkaitan cerita peribadi sahaja. Aduhai..dalam daku berjaga2 tak penah kasi peluang utk ditipu, terkena juga.
Pengajaran berharga dalam hidup daku.

Cerita apa?
aduhai, biar la org yang terdekat sahaja tahu...yg penting anda sekalian, berhati2 dengan orang asing yang tidak dikenali..kadang2 kala tanpa sedar, kata2 mereka yang nampak ikhlas boleh menyebabkan anda percaya mereka & kesannya anda kehilangan $$$ yg jum nya tak mgkn bole di jumpai di tepi jalan :-p.

Aduhai..
daku redha kali ini, kerana ia berpunca dr kelalaian daku sendiri, kebodohan sendiri.
Percayalah, lepas peristiwa ini, tak mgkn daku akan melayan manusia2 yg mendekati ku dgn seribu satu tawaran yg maha menarik :-p
Daku ada baca paper, dah tahu itu tipu, tp tak tahu la...kenapa..aduhai benda dah nak jadi..yg penting anda diluar sana, jangan beri peluang kpd mereka2 diluar sana utk mendekati anda jika ditawarkan dgn benda2 yg menarik krn...rambut sama hitam, hati lain2...

INI PENGAJARAN BERHARGA DALAM HIDUPKU.....

Saturday, November 28, 2009

BUKIT MERAH LAKETOWN

Salam...
Ni mamapayish ada kat Bukit Merah Laketown..sambut befday payish kat cni..
Mama cuti isnin depan..so lama skit kat kpg..nanti mama update citer yer..

Ni payish tengah bergumbira mcm taw je nak sambut befday dia kat cni :-p

Tuesday, November 17, 2009

PRIHATIN

Salam kepada pembaca sekalian...

"Tangan yang memberi lebih baik dr yg menerima"..


Oleh itu mama minta pada teman2 sekalin, sama2 lah kita membantu golongan yg amat memerlukan bantuan ini....
Sumbangan kita walau sekecil mana sekalipun, tetapi dgn niat kerana Allah, Insyallah besar ertinya buat mereka & besar ertinya di sisi Allah..



Untuk keterangan lanjut, ble la klik link di bawah

Rumah Titian Ashraful Rohaniah
http://rumahtar.blogspot.com/

rtar@streamyx.com

Contact Person:
Pn. Rohana Saidin
013-4550013/ 05-6237530
No.53B, Kg Selabak Luar Batu 3,
Jln Changkat Jong
36000 Teluk Intan Perak

How to contribute to RTAR
CIMB acct name : Rumah Titian Ashraful Rohaniah
acct no: 080212 52940051
Semoga dipermudahkan urusan
AMIN

Saturday, November 14, 2009

Aksi Payish







Salam semua... Baru ni mama ada belikan payish sepasang baru Upin & Ipin
beli kat Bangunan PKNS Shah Alam..
kebetulan rambut payish mmg tak berapa ada sejak bb lagie,
so mmg kelakar le nengOk dia pakai baju tu..terbayang je aksi Si Upin & Ipin...betul3!!!Mama juga ada beli legging kat cni..http://babykidslove.blogspot.com/
sock dia pun chantek2..tp nak upload maleh sbb network kat bt caves ni asyik prob..aiseh!




Ni si payish membuas, memanjat je kije dia..
pic ni, abahnye yg amik masa mama sibuk dok packing CD customer...



Sayalah ipin ...he3...
Tak dah pe dah nak citer..cuma skrg ni badan dia dah naik skit sejak dah bagi makan bubur..alhamdulilah..selera makan dia ok..TQ pd kengkawan yg banyak bg idea kat mama utk sediakan bubur2 sedap utk payish..

menaceh yer


k...daaaaaaaaaaaa

Wsalam

Wednesday, November 11, 2009

Saya OK






Salam semua,ni baru bangun dr tido..arini free tak der nak pek barang, cmua barang untuk COD sekitar sg buloh..lepas kul 5 ptg...
So far semua dah kembali pulih tmasuk semangat mamapayish ni..sblm ni agak gusar tp alhamdulilah berkat petunjuk ilahi skrg lebih tenang..syukur..
Sebagai selangkah ke depan tdk menoleh ke belakang, mamapayish membuat pengumuman penjualan CD baru di mamapayishonlineshop. Ini sbg langkah jangka panjang di mana mama mahu menambahkan lagi pilihan kpd pengguna. CD yg mama jual sebelum ini hanya sesuai utk bb sekitar 3kg-13kg sahaja & dgn adanya CD baru ia ia muat utk bb dr 3kg-18kg!
Antara lain, mama yakin, CD ini akan mempunyai kawalan harga yg agak baik krn ia tertakluk kpd harga standard penjualan di mana rakan niaga tdk dibenarkan menjual kurang dr harga yg ditetapkan pihak pengeluar. Bila mama ber YM dgn pengeluar jenama tsbt, mama terbuka hati utk membuat sistem barter dgn beliau di mana pihak kami masing2 bertukar2 CD yg dijual utk review performance.

Setelah menggunakan 3 kali barulah mama membuat keputusan utk join sbg rakan niaga. Melihatkan pd prestasinya & juga keikhlasan pihak pengeluar jenama, maka mama dgn hati yg gembira menyatakan persetujuan utk melibatkan diri dgn jenama ini.

Berkenaan dgn kerja mama skrg, kerap menjalankan marketing ke bank sekitar daerah petaling. Walaubagaimanapun, dalam mggu ini, akan aktif utk marketing sekitar KL juga. Setakat ini, beberapa cawangan Maybank telah mula memberi kes kpd kami...syukur alhamdulilah..sekurang2 nya berbaloi usaha kami. (mama & valuers di cawangan termasuk manager kami).
Branch Manager kami pun tdk putus memberi semangat..al-maklum tdk semua memberi kerjasama semana kami menjalankan marketing...bebrapa mggu yg lepas mama bpeluang utk menjalankan lawat periksa sebuah rumah teres 2 tingkat yg hendak di beli oleh seorang DJ yg terkenal...sebelum ini pun ada value beberapa properties kepunyaan artis2 m'sia..aiseh ni bkn utk apa2 tujuan cuma rasa teruja krn ble tahu serba sedikit mengenai mereka melalui kerjasama sebegini, bole tahu how humble they are walau bergelar artis :-)
Bkenaan My payish...spt biasa makin aktif & rasa thibur dgn keletah manjanya..al-maklum 2 thn lebih kami kesunyian krn tiada cahaya mata, syukur tuhan mengurniakan rezeki buat kami..Payish anugerah yg tdk terhingga dr ilahi utk kami. Bln ni genap setahun umur payish ..terbayang suasana berpantang di rumah ibu..rasa rindu pd mereka..kebetulan tahun lepas, sewaktu bpantang, cuti sekolah..semua adik beradik ada tmasuk adik mama yg bekerja sbg guru...di tatang bagaikan permaisuri...ada dayang2 utk membantu siang & malam :-)

Ya!Allah...kuatkan la semangatku dalam menempuh dugaan krn kdg2 nampak kuat di luar kdg2 goyah guna hati di dalam...hanya keimanan pd mu yg menguatkan daku melalui liku2 kehidupan ini.....

Actually 31/10-1/11 haritu mama gie berehat badan di Bidara Puteri Resort, Melaka..tido sana semalam sahaja..tp suasana di sana kurang mengembirakan..mgkn sbb bkn cuti sekolah..bila naik ke tingkat 8 bangunan itu, hanya 2 pintu yg ada penghuni (tmasuk bilik mama). Aiseh...nak kuar malam pun tak berani..malam tu payish tak mahu tido, kebetulan dia cirit-birit, tp si payish ni sejak lepas berpantang dlu, merata bawa berjalan ke kelantan, perlis, tido hotel tido chalet, resort tp tak penah meragam..tp malam tu dia tak mahu tido, nak berkepit je..nangis pun tutup mata..aiseh bila jadi gtu mama cakap kat abah, jom balik KL (masa tu kul 3 pagi). Hish...ada plak pagi2 buta ni nak balik, ngarut la mama (abah payish mengomel)....alhamdulilah, kul 4 pg camtu payish akhirnya tido....

Satu hari tu mama tgk citer TOWER 13..aiseh mama cakap kat abah..mcm penah tgk je tmpt ni mcm sama je yek..abah diam...pastu menyahut..ye la da...sama la, dia shooting kat cni..aiseh!patut la kan...he3....

Bayar RM180 semalam tp suasana & keadaan bangunan kurang memuaskan..balik dr sana, mama jmpa beberapa laman web yg memperkatakan tentang resort tsbt..betul la...pertamanya, keadaan pintu bilik resort yg tdk menyakinkan dr segi tahap keselamatan, kedua, banyak taik burung di sepanjang floor, ketiga dr segi view mmg bagus, semua menghadap ke laut, cuma belakang resort ada hutan...agak menyeramkan & ada baca satu blog dia kata mcm ada kubur kat belakang resort (allahualam)...mama dah lalui & rasanya takkan suggest pd kwn2 utk bercuti..:-P

Ok la..mama nak sambung tido..malam ni payish tak berjaga pula..nyenyak tido..banyak main di umah bbsitter kot.


Saturday, November 7, 2009

KOSONG 2


Salam semua..

mm..sebenarnya rasa amat sedey harini..kesian kat pembaca, selalu sangat ada citer tak hapi..


Harini, dalam sejarah mama rasa malu sangat2..malu yg tak dapat disembuyikan..spt dimalukan...


apa pandangan org pd aku?mereka tentu membuKa laman web ku & memandang sinis pd ku...krn apa?krn ada thread yg memperkatakan bkenaan diriku...

Ya!Allah, jgn lah menggunakan cara begitu utk mengaibkan org lain...


Dalam hal ini, tdk guna mama bermati-matian mengakui yg mama tdk bersalah krn mama percaya Tuhan itu maha mengetahui & lagie mama juga manusia biasa, tdk lepas dr kesalahan..ttp DEMI ALLAH mama tak penah menabur fitnah kpd pelanggan mama/sesiapa yg berurusan dgn mama bkenaan dirinya. Benarla dOsa memfitnah lebih besar dr membunuh krn kesannya amat mendalam..


Ahli2 di forum bkenaan..mama tak minta anda percayakan mama bulat2..cuma berilah sedikit ruang pd mama, jangan menerima bulat2 apa yg dikatakan...kadangkala ada saje cerita tambahan utk menyedapkan lg cerita kita & membuat org bertambah simpati pd kita..


Di sini mama rasa amat malu kpd OTAI2 yg dah lama meniaga CD, krn apa?krn semacam sudah wujud fenomena di mana peniaga2 online yg baru saling bercakaran krn biz...

Walhal, mama tdk ada bermusuh dgn mana2 pihak..cuma baru ini mama kurang senang krn nama mama digunakan atas urusan perniagaan pihak yg tdk btanggungjawab.


Sungguh mama rasa malu kpd infomer tsbt krn sepatutnya dia di beri kebebasan utk membeli di mana2 yg dia suka, ttp tpaksa mendengar 2 sumber yg bercanggah. Maafkan mama..sungguh mama malu bila ber YM ngan dia, byk lagi benda lain yg boleh difikirkan oleh beliau dr melayan isu PELIK spt ini..mama rasa bersalah yg amat pd pelanggan tsbt (rasa malu yg amat!)...& mama telah berjanji takkan mengheret dia dalam kancah ini...mohon maaf...



Kpd Saudari X..jika benar apa yg dikatakan oleh informer tsbt, maka Mama tdk sesekali menghalalkan perbuatan itu, krn ia ibarat menabur pasir ke periuk ku. Mama tdk mahu menjadi hipokrik dgn mengatakan yg mama REDHA utk kali ini, krn apa?krn mama rasa maruah & reputasi seolah2 dipijak2, dimalukan...

Pihak Admin telah membuang thread tsbt & meminta maaf krn tdk mengambil langkah awal membuang thread tsbt. Mama akui, perkara begini tak boleh dielakkan krn kdg2 terlepas pandang, mereka juga manusia biasa spt kita.....


Seperkara lagi, buat saudari x, saya tahu kamu akan membaca tulisan ini..krn apa?

krn akan terus menggunakan apa cara utk menjatuhkan saya & menyakitkan hati saya


Di sini skali lagi sy ingin jelaskan yg sy tdk menipu pelanggan sy dr mana sumber sy ambil..

krn apa?


Cuba anda letak diri anda dalam diri saya....anda berniaga gOreng pisang...& gOreng pisang anda laris..krn anda menggunakan TEPUNG X sbg resepi rahsia...jd, jika ada org bertanya anda, di mana anda beli TEPUNG X??


Anda akan beritahukah?


Semua org hendak menjaga periuk nasi mereka..tp mama bersyukur krn Reseller mama tdk ambil pusing di mana mama ambil stok..jika ada yg bertanya pun mama dah beritahu siap2, yg mama ble bagi harage ni..tp jangan tanya di mana mama ambil...so far semua ok, tdk timbul isu ini..


Jadi, kesimpulan di sini..jika ada insan X beritahu...Oh Si Polan amik dr Si Polin...& ada yg bertanya saya...maka jawapan saya, Ya pun bkn, TDK pun bkn..krn apa...krn org yg kurang cerdik pun taw jawapannya...Jika saya berkata BKN, maka akan ada ptanyaan seterusnya..kalu bkn kat si POLAN, amik dgn siapa pula???

Soalan yg akan menjerat saya sendiri...jadi jangan salahkan saya jika saya tiada jawapan. Krn ya & bkn ibarat sy meletakkan diri sy di tengah2 duri...



Di sini mama ingin katakan pd Saudari X, yg sudah tu sudah lah..malu sungguh bila kita berkelakuan begini..krn apa?tindakan ini langsung tdk menunjukkan kematangan kita...Mama akan berhenti bicara mengenainya setakat ini sahaja. Itu janji mama, krn apa?krn mama tdk mahu ada peniaga2 baru yg serik utk berniaga & lagi mama kasihan kpd pembaca mama krn harus berkerut2 memikirkan bagaimana situasi yg sebenar..cian mereka


Buat saudari X, ini janji mama..apa yg dia buat selepas ini mama tdk akan ambil pusing..terserah..& jika dia masih membuat cerita2 bkenaan diriku..maka kalian menjadi saksi yg daku tdk menghalalkan tikaman yg melibatkan maruah ku & keluarga ku...& lagi jangan ditanya thread mana cerita kurang elak itu blaku, krn daku tdk mahu memanjangkan cerita



Buat semua, mama tdk akan berhenti di sini..alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan..jadi...bila dah bermula dr bawah, & sdg meningkat naik, inilah dugaan yg ada..yg mana kalu kita tdk kuat...maka kita akan menyerah kalah...menyerah sblm berjuang beerti kalah!...mama lebih MALU jika itu tjadi pd mama...Mama akan terus berusaha utk memajukan mamapayishonlineshop...buat semua mama tdk minta anda menerima kata mama bulat2 cuma jadikan ini sbg renungan kita bersama...manusia tdk lepas dr kesilapan & hati2lah melalui kehidupan krn kdg2 ada gunting dalam lipatan...& ada musuh dalam selimut...jaga diri anda baik2...

Sekian..maap jika ada salah & silap..



Ikhlas

MamaPxxx


Thursday, October 29, 2009

Payish Sayang..

Salam Semua..sekian lama mama tunggu2..buat pertama kalinya..abah payish dapat siapkan skpg pic si payish cumel..


Malam semalam, mama baring2 kat sOfa..tetiba abah payish amik satu kertas & duduk sebelah mama...

Abah - "Nak Lukis pic Fariz..."


Mama - "Pensil ada dalam beg Da..."


Abah - "Patut la abg cari tak jumpa.., tak pe la pakai pen pun ok..."...



Bangun paginya...jeng3..ni ha pic si payish yg abah nye lukih...






Bulan depan genap payish setahun...ingat nak buat befday party kat Kampung....semOga anak mama makin sihat & ceria selalu


Saturday, October 24, 2009

KOSONG

Salam semua...
hari ni baru ada mood nak buat n3 baru..
Kadang2 rasa penat menguruskan urusan kehidupan ni...ada mcm2 cerita..cerita baik, cerita buruk, cerita mengembirakan & cerita menyedihkan.
Hari ni rasa mcm jiwang2 skit..rasa KOSONG..mgkn sbb hormon tak stabil (paham2 la wanita)..tp rasanya lebih kpd rasa kosong sbb terlalu penat dgn urusan keduniaan.
Selalu terpikir, kalu kita mengejar wang, kita kejar, kejarr, kejar...makin banyak dapat..rasa tak cukup..kejar lg, kejar lg..masih rasa perlu ditambah..kejar, kejar lagi....sampai rasa tak terkejar..hanya jadi hamba duit jadi lupa niat sebenar mencari rezeki...
Alhamdulilah..rezeki mama mencurah sejak akhir2 ini,bersyukur pd yg Esa..cuma satu tahap tu rasa amat letih krn memikirkan urusan utk menambahkan duit..kadang2 sampai urusan dgn Tuhan tergendala, di mana solat pun selalu terlewat..Masyallah..terpikir juga, agaknya itu sbb org yg kaya, bertambah2 nak jd kaya....hingga terlupa niat asalnya..mencari rezeki krn ALLAH..
Antara lain, sikap sesama insan yg meniaga..Ya!Allah..banyak sungguh tikam menikam..kdg2 rasa mama pun dah betray org (bersebab)...Tp yg plg sedih kalu yg nak menikam kita itu org yg kita banyak dah tolong..Pertama kali jmpa org yg self-fish mcm tu (aiseh ni dah mcm mengumpat plak :-p.. sampai mama rasa tak tergamak nak YM dah dgn dia..tak baik kan putuskan siratulrahim...hu3
Baru ni, bonus tajaan bernilai RM500 hampir terlepas krn salah info dr pihak pengurusan HPM. Mama rasa mcm sia2 usaha cari duit, bergelut dgn masa..tp ada hikmahnya...
Satu tahap rasa sedih,..hinggalah mama ber YM dgn seorg reseller mama, Puan Nor Rosyidah dr Badan Nadwah Islamiah Pahang..masa tu dia nasihatkan mama kena redhakan apa yg mgkn bkn rezeki kita krn mgkn ada hak yg kita tak tunaikan lagi...& lg dia mengingatkan tentang kisahnya yg kehilangan RM1,000 & akhirnya redha...
Lepas ber YM tu mama niat dalam hati..andai kata itu mmg bkn rezeki kami sekeluarga, tak apa lah, Insyallah Tuhan akan gantikan dgn yg lain...mama REDHA & masa tu terbayang yg mgkn Tuhan nak menyedarkan mamapayish ni yg terlalu leka dgn urusan mencari duit...pastu mama ada bertanya pd abah payish, kalau2 dia ada berkecil ati dgn mama krn kesibukan mama terutama waktu malam krn urusan pembungkusan brg & sbgnya....
abah kata, dia tak kisah sangat krn dia tahu mama nak cari duit, yg dirisaukan ialah keadaan mamapayish yg terlalu memikirkan urusan kije, nampak penat!
Ya mgkn begitu..mama usaha keras ni bkn utk kepentingan mama sahaj
a..ia lebih kpd nak beri yg terbaik pd payish. Masa belaja dlu, banyak benda yg mamapayish inginkan tp tak dapat ditunaikan krn bkn dr keluarga yg senang. Mula bekerja dgn gaji yg kecil, tinggal di kota yg besar, masih juga banyak benda belum tertunai hinggalah satu tahap tu dah benar2 stabil, hampir 2 thn setengah baru dikurniakan zuriat, si payish yg cumel..SYUKUR..& krn itu la selalu terpikir pelbagai rancangan utk masa depannya..selalu terpikir janganlah bila dia mula membesar, mama tak dapat penuhi keperluan kehendaknya...mmg 2 perkara itu berbeza krn keperluan asas, insyallah masih mampu tp jika kehendak?cthnya dia nak permainan PS3(mgkn akan dtg PS4,5,6 he3)..mama akan rasa sedih jika ia tdk tertunai...
Masih ingat lagi zaman kanak2 mama..ayah seorang tentera manakala ibu suri rumah sepenuh masa. Mama anak sulung dlm keluarga. Tp dr awal mmg ibu&babah dah asuh, hanya meminta yg perlu..tp ketika itu tdk memberontak krn walau waktu itu masih kecil, tp boleh memahami keadaan keluarga & kemampuan mereka.
Jadi..kerisauan mama bertambah2 terutama cabaran nak membesarkan anak di ibu kota ni..terlalu banyak DUGAAN..
Kelmarin...mama dpt panggilan dr HPM...
"Puan..terlebih dahulu sy minta maaf bg pihak HPM (tak pe la..redha je la..dlm ati mama berkata nih..), krn salah paham berpunca dr pihak kami, jadi Pn. X dah bersetuju utk bawa bonus tajaan tu ke bulan hadapan. Maaf skali lagi ye puan...
Alhamdulilah....
Masa tu rasa hapi tp tak teruja sangat..krn dah setkan dalam fikiran yg tak kisah dapat ke tdk krn apa?krn dah REDHA...tp mgkn benar, tuhan nak menguji & menyedarkan mamapayish ni agar jgn terleka...
Skrg ni dekat sebulan mama kat cawangan kije yg baru (Kota Damansara), giat menjalankan MARKETING utk bawa pulang kes dr bank2 panel. Alhamdulilah, setakat ni banyak respons yg baik. Dah ada 3 kes yg diperolehi melalui marketing ni. Banyak juga yg dah tel utk dapatkan verbal valuation. Di harap cawangan baru ini berdaya maju. Mama pun semakin bersemangat krn setiap pekerja ada target bulanan. Jadi nak tak nak kena kerja keras utk penuhi target yg ditetapkan. Walaubagaimanapun kije ni tetap no. 1 krn amanah & tjwb mama di situ..takkan la boss nak bayar gaji buta je kan. Urusan Pos pun abah payish yg buat krn kerja beliau fleksible, tak kisah masuk opis ke tdk, yg penting tiap2 bulan kena achieve target. Lagipun pej pos mmg dekat sgt dgn rumah kami. Kadang2 mama yg buat urusan pos waktu t.hari...tak kisah la korbankan masa makan janji tak kaco urusan kije kat opis...Doakan mamapayish maju jaya dalam kerjaya & meniaga kecilan sbg sumber pendapatan...AMIN...

Sunday, October 11, 2009

Bila Lama Tak Menulis....

Salam semua...Nie pic masa raya..sebenarnya pic ni amik kat kedai..mamapayish maleh nak scan pic yg ada..kebetulan dalam Lap Top abah payish ada pic yg dia dah edit..mama upload je la..he3..nie le keluarga En. Masehat anaj beranak :-)



Nie pic 3 beranak, sedondon biru laut....

emm....dah lama mama tak update blog ni ha..dah bersawang pun..
em..tak dak benda baru nak diceritakan, cuma skrg ni dah tukar ke cawangan Kota Damansara, under company yg sama.

So far, tmpt baru ok.

Mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Yatie yg menghadiahkan ikan terubuk masin sarawak & kek lapis yg lazat (aiseh, sedap giler kek ni)..gambar tak sempat nak amik sbb kek dah selesai dalam masa yg singkat!hik3...harap2 tiap2 thn Pn. Yatie balik raye kat sarawak, so dapat la merasa mamam kek lapis yg enak tu! (Pn yatie gtaw,penjual kek sedap kat sarawak tutup kedai, katanya kek tu kureng berbanding kedai yg tutup tu..aiseh, yg mamapayish mamam pun dah kira sedap bangat, yg dikatakan Paling Sedap tu tak taw la mcm mana yek rasanya :-p . Menaceh yer Pn. Yatie..perkenalan melalui biz o9 ni buat mama close sgt ngan dia..mcm serasi gtu..sampai dah COP bes fren forever..hik3


Ok..di kesempatan ni juga mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Mardiana krn hadiah saguhati Contest CD tu dah sampai..hadiahnya Lingerie Bag yg cumel...menaceh bebanyak yer mandit...

So far alhamdulilah..
semua berjalan lancar..jual CD & Jus mate 5, sambil2 cari duit lebih utk simpanan payish, mama dah kira duit dalam tabung dia, bole tahan jugak..monday ni nak bukak ac Amanah Saham Didik utk si payish. Lagipun duit tu mmg duit dia, duit org bg masa dlm pantang dulu2, duit raye + duit mama simpan...


Thn depan plan nak tambah bb..so langkah awal mama amik ialah mencuba susu baru utk payish. Peruntukan sebulan dalam 5 tin (boy mmg kuat mnum susu ekkk)..bulan depan genap setahun umur payish, so bln ni mama dah start beli susu Lactogen utk payish. Dah 2 mggu cuba, alhamdulilah payish uk uk ok..(TQ Mr CD, kalu idak tak taw le mcm mana nak taw uk uk payish ok ke idak)...


Sebelum ni, mama bg payish susu Nan-1&2..setin dalam RM57 (kalu kat KL), kalu kat kpg setin dalam RM52++(selalunya balik kpg beli trus dalam 3-4 tin)..
Tok Mas payish sponser setin setiap bln, kdg2 2 tin (cucu sulung :-p)..so, subsidi ini akan berakhir bila payish umur setahun...
So, mama plan nak asuh payish mnum susu pada harga mama mampu beli bila payish dah ada adik nanti. Ini kerana, budget akan lebih besar bila dah bertambah tangungan. (Huh, kalu aku Breast feeding, tak yah fenin2 pikir hal susu ni..hu3)

Rancangan Mama & Abah Payish

i) 5 tin susu: 3 tin Nan-2 & 2 Tin Lactogen
(dalam masa 2 minggu mama campur bg payish mnum. siang suh bbsitter bg Lactogen, malam bg Nan-2, alhamdulilah..ok je...)
ii) Bila dapat anak no. 2, teruskan dgn penggunaan CD krn bkn takat jimat, malah anak pun sihat & kita dapat pantau jika ada sesuatu yg tak kena dlm sistem penghadaman nye(scr tak langsung)
iii) Sebagai ganti mama beli makanan tambahan/sampingan mcm Babybite & scott's emulsion utk payish.
(alhamdulilah, sblm ni, walau idak bg mcm2 vitamin, payish jarang demam, lepas injection pun panas kepala je, pastu ilang..syukur, mgkn ikut antibodi ayahnya, kalu mamapayish, kena ujan je mula la rasa nak demam, hu3)
iv) Buat masa ni, mama blum plan nak amik insurans utk payish...mgkn bila gaji abah dah naik thn dpn ble amik kot :-p

Setakat ni tu je kot...kalu ada t mamapayish update.

Thursday, September 17, 2009

~~mOod nak Raye~~


salam semua..
ni mamapayish curi jap masa kat opis, nak tulis pendek je nie...hu3...badanku di KL..atiku dah kat kpg....hu3....selamat hari raya semua..maap zahir & batin dr ku sekeluarga..maaf jika ada salah silap yg tak disengajakan...
Selamat bergumbira di hari raya!!!!

Monday, September 14, 2009

MyDearShoppe - Aidilfitri GiveAway Contest

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...
Aiseh..ni mamapayish join satu contest yg dianjurkan oleh MyDearShoppe. GiveAway ini bersempena dengan Aildilfitri yang bakal menjelma. MyDearShoppe - Aidilfitri GiveAway Contest dengan rasminya dilancarkan bermula dari 1 September 2009 hingga 15 September 2009.

Kedai online ini kepunyaan saudari Mardiana. (err..mamapayish panggil mandita poket je..he3)Actually dah lama nak siapkan entry ni tetapi disebabkan kesibukan yang melanda, asyik bertangguh saje.Untuk pengetahuan semua ini adalah CONTEST pertama yg mamapayish join!Terliuq tengok CD printed tu!dah terbayang2 payish menungging2 ngan CD yantek tu!Kat bawah ni picture CD yg ditawarkan...

Hah, ini la picture yang mamapayish pertaruhkan. Gaya seorang bayi yang sihat serta ceria bersama CD yang dipakainya. Masa tu payish cakap..."Mama...Selesenya pakai Suar Kecik Moden nie...." (mamapayish kan suke bab2 mereka dialog ni, ha3)



Nama anakku nie: Muhammad Fariz Iskandar Bin Fairoz
Payish Dah Masuk : 10 bulan

TAG LINE:
"Ibu Prihatin, Sambil Berjimat, Baby Sihat,Cloth Diapers sememangnya pilihan yg tepat"
(aiseh ni idea spontan taw!apa yg ada dalam kepala je,he3)

Soalan wajib pertama: kenapa anda harus mendapatkan mydearshoppe e-shop giveaway?

Dengan yakinnya..saya semestinya & seharusnya mendapat 'mydearshoppe e-shop giveaway'
ini sebagai hadiah untuk si payish yang amat saya kasihi sementelah hari lahirnya akan tiba tidak lama lagie (bulan 11 nie..he3)..

Tambahan CD printed LUNATOTS yang di tawarkan amat memikat hati mamapayish ni & mamapayish sendiri dah 100% menggunakan CD dalam kehidupan seharian. Jika tak menang pun idak le berkecik ati sbb Pn. Mardiana yg mamapayish kenal memang straight mcm tiang lampu!ha3..terkenal dengan sifat ADIL & SAKSAMA…bayangkan mama mintak discount CD Lunatots, dia tak kurang skit pun sbb katanya rules utk jadi reseller kena ikut harga yg ditetapkan..ha3, kalu dia amik kursus LAW & jadi HAKIM kat M’sia ni mesti aman Negara, hik3…silap ko jadi Auditor mandit (ha3…juri, tolong jangan potong markah yer! :-p)

tapi jika memang ada rezeki si payish (yang bermata bulat & tiada rambut yang lebat sejak kecil), kemenangan dalam contest ni (disebabkan kelebihan mamapayish mengayat, al-maklum bdk art masa sek. men dulu, :-p) ianya adalah satu BONUS untuk mama menambah CD payish..& bila si payish pakai pada HARI RAYA ni, & ada yang menegur dengan bangganya mamapayish akan jawap...

Orang yang bertanya: "Cantik CD, beli kat mana?"

Mamapayish: "Menang hadiah contest kat kedai Online..."

Orang yang bertanya: "kedai mana??"

Mamapayish: "he3... "mydearshoppe"

Orang yang bertanya: "apa URL nyer??"

Mamapayish: "hah, salin nie, http://mydearshoppe.blogspot.com/

Orang yang bertanya : "Nak jengahlah!"


Mamapayish: Kalu nak gie direct ble jugak, gie jengah kat Showroom mydearshoppe (HQ) di Lestari Apartment, di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Kalu ada apa2 pertanyaan atau nak buat temujanji boleh hubungi
Pn. Mardiana Alias, peramah dia tu,

ni no telnya 012-9306501 @ email je kat mydearshoppe@yahoo.com kalu nak lagi senang, YM jerk kat eye_diana, hah tanya aje apa yang nak di tanya mengenai CD kat dia, Insyallah dia akan menjawap segala persoalan...

hik3..hah..kan BONUS plak utk IBU Aina aka Mardiana...hik3 (Aiseh mandit, dah kira promosi baik ni..dah macam drama plak...ha3). Situasi di atas mungkin sedikit berbeza kerana info mengenai email address & YM beliau belum tentu dalam minda, yang pasti, URL BLog nye.. Mydearshoppe.blogspot.com mmg dah ada dalam kepala!apa susah, bagi je URL ni pada "orang yg bertanya tersebut"!! :-)

Soalan Kedua: Sejauh mana anda tahu mengenai blog mydearshoppe e-shop ini?

hik3..mmg taw sangat kerana orang inilah yang berjaya membuka pintu ati mamapayish untuk ber CD, & kalu tidak, tak de la mamapayish jadi "ibu prihatin, dapat berjimat, payish pun sihat, aiseh! cloth diapers sememangnya pilihan yang tepatlah!"
(wakaka, promote Tagline sendirik yg telah di olah :-p)

Aiseh, kalu idak mmg dok pakai DD lagi la sampai sekarang. Pelancaran kedainya juga hampir ngan pelancaran kedai online mamapayish. Buat ibu Aina, semoga perniagaan anda berkembang maju & berjaya menarik lebih ramai lagi insan untuk ber CD spt saya ini..hik3..


Pada yang nak mencuba CD LUNATOTS, jangan lupa layari http://mydearshoppe.blogspot.com/
Terdapat pelbagai jenis CLOTH DIAPERS LUNATOTS YG YANTEK2 &
pelbagai pakej mampu milik.
Selamat Ber CD!Go Green!!!!!


BILA BER CD, ANDA PASTI MERASA ANDA IBU YANG HEBAT & SEMAKIN TABAH!
INSYALLAH..rasailah sendiri pengalaman itu
Belum cuba belum tahu…
Sekian

Thursday, September 10, 2009

GELI POO POO ANAK???

Salam kepada semua.dah lama mama nak buat n3 pasal CD ni tp disbbkan network slalu problem, maka amik masa nak buat. Ada sorang kwn mama yg kenal melalui urusan meniaga bertanyakan mama, jikakalau ada org tanya, geli nak basuh POO POO, nak jawap apa?Saya tanya kenapa tanya mcm tu. Dia kata auntie dia geli nak basuh POO POO..saya tak terkejut ngan soklan ni sbb melalui ibu mertua, kakak ipar saya juga memberi ALASAN yg sama...so ini jawapan saya...

Kenapa mesti geli ngan POO POO darah daging sendiri?. Yang kita nak basuh bukan POO POO org lain, org yg kita sayang jugak. Bila kita dah terbiasa ngan rutin membasuh ni, andai kata satu hari nanti, ibu/ayah ataw orang yg kita sayangi jatuh sakit (minta dijauhkan, doakan mereka sihat sejahtera agar dapat menikmati hidup ini dgn bermakna di samping anak & cucu), kita tak ada masalah sbb dah biasa bergelumang ngan smua ni....lagipun kalu kita sendiri nak basuh POO POO kita, guna tangan jugak, lain la bangsa asing yg main calit2 ngan kertas..lagipun basuh CD ni kita jurus dlu POO POO tu agar mengalir ke mangkuk tandas, bkn nak menyental ngan benda alah tu sekali..Masyallah!
Memetik kata Syamilah pembeli di onlineshop saya,
"Bila membasuh ni rasa puas ati..tengok putih je kat ampaian..teringat masa basuh lampin adik2 dulu..."
terharu hati saya membacanya sbb apa yg dia katakan juga mengingatkan saya pengalaman mencuci lampin adik2 saya (saya merupakan anak sulung yg rajin membantu mama membasuh baju adik2 termasuk lampin mereka, he3)..pada zaman itu, belum ada DD , so pilihan yg ada ialah LAMPIN KAIN tradisional. Tapi ketika itu, saya tak mengeluh sbb sy tahu itu tanggungjawab saya utk adik2 saya. Kini, saya ambil semula pengalaman membasuh Lampin Kain adik2 saya kepada pengalaman membasuh Lampin Kain Moden anak saya yg amat saya kasihi!!Saya berkorban masa, kederat utk ORG YG SAYA SAYANGI & di samping itu sy dapat menjimatkan wang saku en. somi dr membeli DD yg pada perkiraan saya amat besar perbelanjaannya utk jangka panjang.

Saya boleh terima jika ada orang kata "SAYA MALAS NAK BASUH", sbb itu la antara alasan awal kenapa saya tdk mahu ber CD...saya terbayang bagaimana rutin harian saya yg akan datang jika sy ber CD...tetapi kata2 nasihat dr rakan membuka hati saya, sehingga sy 100% telah menggunakan CD utk si payish yg sy sayangi. Saya juga menyarankan kepada rakan2 baik & amat terharu krn alasan rakan baik, Pn. Fiza...

"aku maleh basuh" dah jadi "aku teruja ni..kaler apa lagi ada..anak aku pakai cantik sgt, tak bocor!"

Tetapi jika alasan GELI TAIK ANAK...

ermm.....saya tak tahu nak kata apa la..sbb kalu saya, utk yg tersayang, apapun sy sanggup..sekurang2 nya bila membasuh saya taw apa yg dia makan. Penah sekali sy tgk berketul2 je POO POO dia..sy tanya bbsitter..rupenya dia suap NUGGET kat payish..dalam ati saya..Ooooo...patutla berketul...pastu ada sekali tu sampai 3 CD ada kesan POO POO..

dalam ati..Ooo...anak aku ciritbirit..kenapa yek, susu tak sesuai ke, apa ni eh...bila selidik baju, eh, ada kesan oren pekat...
"Kak intan bg dia jeli, abis dia makan...."
DALAM ATIKU "aiseh...jeli,kopok????erm....anak aku tak tahan makan benda2 alah ni.."

"kak intan, pasni tak yah bg yer kopok2 ke, jeli ke..sy ada baca email dlu, tak elok sbb byk pewarna & pengawet (bercakap dgn nada baik & senyum)...

Itu antara kesan BAIK sy guna CD..kalu sy tak basuh POO POO anak saya, belum tentu sy taw berapa kali dia POO POO sehari & apa yg dia makan sbb sy bkn suri rumah sebaliknya bekerja & memerlukan bbsitter utk membantu sy menjaga anak yg sy sayangi...

Saya ada terbaca n3 di blog siti sifir mengenai bagaimana dia rasa terharu bila membasuh lampin kain kerana terbayang ibunya yg penah membasuh lampin kainnya dulu...begitulah sentuhan hati apabila kita melakukan kerja-kerja yg mengingatkan kita pengorbanan IBU kita, insan yg paling kita sayangi...
N3 ni bkn utk menhentam org yg tdk mahu ber CD krn itu adalah hak masing2..saya hormati itu krn mgkn masing2 ada sbb munasab yg tersendiri cuma satu saya minta, jangan jadikan alasan GELI POO POO anak sbg sebab utama..seolahnya org yg mahu ber CD ni mcm pengotor yg sanggup bergelumang ngan POO POO yg amat menjijikan...walhal kajilah, mengapa org2 spt kami ini sanggup bergelumang dgn ini semua..jawapannya adalah spt di atas...

hingga kini, ralat hati saya sbb tak dapat menyusukan payish disebabkan kelemahan ilmu sy sendiri...Insyallah anak ke2 kelak, sy akan cuba utk bf anak..krn sy tahu tiada susu yg setanding susu ibu...maafkan mama payish..insyallah adik2 payish nanti akan mama cuba sedaya upaya utk berikan khasiat susu ibu....
Kepada yg sudah ber CD..syabas sy ucapkan krn persedian mental & fizikal anda dalam menguruskan CD yg pada perkiraan saya memerlukan kesabaran yg tinggi pada permulaan pengunaanya..bak kata org, alah bisa, tegal biasa (eh betul ke bidalan Ni, he3)...MAAF KALU N3 NI membuat ada pihak terasa ati tp telah lama saya pendam, baru hari ni dapat luahkan, rasa lapang dada....Sekian...

CERITA KU...


Salam..lately network area tmn samudera ni mcm hampeh je..tak dapat la mama nak upload pic FM SATU2..So mama amik pic general je la yer...apapun tima kasih buat kak Ct Munipah, dr sabah sbb sudi tolong belikan FM Sabah idaman mamapayish..menaceh yer kak..chantek sungguh FM tu, dok tengok sambil tersenyum2..ni pun dok minta tlg dia belikan FM dr Sarawak, kebetulan adik kak ct bertugas di sana..aiseh, syok nyer nak dapat FM sarawak!


ada juga beberapa FM yg mama beli dr FM seller. FM Vietnam, Melaka, Penang. Yg paling best, dapat beli FM Digi, kebetulan berbuka puasa di Armcorp Mall, PJ, nampak ada DIGI centre kat ctu, trus rembat..he3..


Melalui info dr blog FM yg lain, rupenya coklat crispey pun ada free gift FM...al-kisah tu mmg coklat kegemaran mamapayish, trus la beli sepeket..dapat la FM yg cune tu...ada satu FM mama beli di dalam lot kedai di Armcorp Mall, ia diperbuat dr kayu, bentuk Kaabah..sejuk mata tengok....


Sejak mama bukak kedai online, dapat banyak kawan baru..sonok sangat, sbb relationship terjalin mcm dah kenal lama, walhal di alam maya je..Terima Kasih kpd semua pembeli kedai 0nline mama, kak Ct Sabah, Farah Penang, Lissa Sabah, Syamilah, Fadhilah, ismaliza & semua yg masih keep in touch ngan mama...tak lupa juga buat Ct Sifir yg memperkenalkan blog mama kpd rakan2 blog & rakan baiknya sehingga ada yg buat belian dalam jum yg byk..menaceh yer...moga ukhwah semakin erat, Insyallah...


Doakan peniagaan ku ini berjaya...keuntungan bkn la sekadar matlamat utama, tetapi hikmah di sebalik urusan perniagaan ini lebih bermakna...Sekian

Saturday, August 29, 2009

FRIDGE MAGNET

Salam kwn2..dah lama mama tak update blog ni.buzi menguruskan stok Cloth Diapers (CD) yang ada...hu3..sampai satu tahap sakit kepala kena ujan sbb antar CD utk di Pos..
Ok..sekarang ini mama ada hobi baru. Teruja ngan "FRIDGE MAGNET" (FM)!!..ada skodeng blog2 org, tetiba rasa mcm best sgt nak buat koleksi!
Mama nengah nunggu 4 FM yg di beli melalui online. FM Thailand. Nanti mama upload pic bila dah terima FM tsbt.....adusssssssss rasa tak sabar nye..Ada beberapa kwn baik & kwn blogger yg mama minta tlg jenguk2 kan jika ada FM di tempat mereka...aiseh musim FM dah tiba plak..mcm2 la mamapayish ni...ni nanti mesti kena kutuk ngan abah...hu3...
k kengkawan...nanti ada citer baru Mama update yer....daaaaaaaaaaaa

Saturday, August 22, 2009

SALAM RAMADHAN

Daripada MAMAPayish Sekeluarga....



Wednesday, August 12, 2009

ULANGTAHUN PERKAHWINAN YG KE 4



Salam semua...

Thn ni, pd tarikh 05/08/09 genap 4th perkahwinan ku dgn suamiku yg terchenta, Fairoz. Doakan kebahagian kami hingga ke akhir hayat...thanks to Abah payish krn menjadi suami yg bertanggungjawab, penyayang, mengambil berat & berhemah selalu...Mama hargainye...

cmua.....satu mama minta thn nie...mama harap abah dpt kurangkan sedikit baran abah di jalan raya...hu3..Mama takut sgt.
Abah berubah 100% bila di jalan raya, hilang ciri2 yg mama katakan tadi...
(harap abah baca catatan Mama nie).

Mama pun punya kelemahan diri....akan mama cuba kurangkan sifat anak sulung yg ada pada mama (cthnya nak menang selalu, terberi(?)arahan,terlalu nak berdikari)maafkann mama...... tiada niat di hatiku sebegitu....krn mama tahu syurga mama di bwh kakimu....sama2 la kita memperbaiki diri utk mengeratkan lagie hubungan kita.

AMIN
p/s: Maap ye kwn2 kalu mama terlampau emo/ada ayat yg buat anda rasa tak larat nak baca. E3 ni kul 4 pg, so ayat jiwa2 gak la... :-)