LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, June 7, 2009

Destinasi Cuti2 M'sia-Kelantan

Cuti-cuti M'sia - Kelantan Destinasiku.....

KeNapa anda pilih gie jejalan kat negeri Kelantan?
Ehem, kerana saya dah lama tak ke sana, last gie 2OO5 ikut hubby wat kije dia..

Bila anda pegi kesana?
Hari JumaAt & sABtU BaRu NiE (05 juneO9-06 juneO9)..

gie ngan sape?
Ngan Famili, ngan MaMa, hubby, payish sayang & adik2 saye...

Di mana anda MenginaP?
Pantai Cahaya bulan REsort(PCB), type dOrm (sbb ramai), Rm180 semalam.../katil 5dOuble Decker- search kat gOOgle...print tmpt2 ada chalet tepi pantai, caRi kat google map lokasi, jarak dr Taiping ke K.Bharu/PCB...

Nyelit la pic kami sekeluarga kat dlm dorm..he3...

tempat yg anda pegi?


A) Pasar Siti khatijah
cari Nasi Dagang, kopok lekOr segar, kOpOk2, telur penyu
kat bwh pic Payish terkial2 bila suap lauk - ikan tongkol..he3



B) Rantau Panjang (RP)-zOn Bebas cukai
Syurga beli belah-mcm2 ada, kedai2 tdk teratur tetapi terdapat pelbagai pilihan barang2.


C) Pengkalan Kubor(PK)-zOn Bebas Cukai
gie cni sbb nak compare harge ngan RP-kesimpulan yg diperOlehi-"RP jauh lebih murah berbanding PK"


D) Pasar Minggu Kraf & Flora
kebetulan ada pertandingan ayam Serama (singgah cni sbb adik lelaki tengah gile ayam & burung siap beli anak ayam serama, 5 ekor RM200++, dasyhat2)


E) Kedai Batik Sekitar PCB
pelbagai pilihan, bg wanita, baju kelawar tentu jd pilihan, chewah

Apa yg saye beli?
a) kErONgsang bertali
3 set kerongsang (memaNg Murah!!!)
harga satu set?: RM15, lepas tawar RM12!
penah beli kat KL, RM29++ (hu3)

b) 2 helai Seluar jenis CurdrOy yang menawan
2 pasang suar, jenis yg sama -
Kedai A- RM33 sepasang(di beli tanpa survey-kaler biju gelap)
Kedai B- RM26 sepasang(lepas geram beli lagi-kaler Hitam)
Downtown danau KOta- RM45(dah terbeli sblm pi k'tan...kaler cOklat)
*yea yea..dah ada 3 helai koleksi suar kegemaran... :-)

c) KOpOk LekOr, asam2, telur PeNyu...
Barangan asas/sahih anda beli jika anda ke kelantan :-)

d) gElang Kristal yg menawan
gelang ni sbrnya bkn aku beli tp adik ipar.
Menyesal daku tak beli, harga amat murah

kat RP- RM8-RM15
kat PK- RM25-RM30++
kat RP dpa longgok2 ja..kat PK siap buh dlm bekas kaca lagi, tu sbb harga jadi mahai kot,he3...
*maaf yer, pic tak clear, tp kalu tgk depan mata, batu standard A(berat&berkilat), harga standard kat KL RM35++(dah penah nengok kat Semua House, Medan Mara, sebijik sama)

f) Toto Narita
Terbeli kat PK, RM38, kat RP RM35 bole tawar lagi..hu3..nyesal... tOtO ni mak mertua kirim...




*kesimpulannya, 2 hari 1 mlm kat cna mmg berbaloi. kalu ikut prOgram asal, nak bermalam lagi semalam kat cna, tp tetiba hubby dpt urgent cOl, sabtu mlm kitaorg bertOlak balik Tapeng, ahad, kul 7.30 pagi dia bertolak balik naik bus dlu...sbb aku masih bercuti hingga isnin...


*perjalanan kali nie walau singkat dah di max sebaik mgkn, smua puas ati & hapi..terutama si Payish..tak meragam langsung, kelek ke sana ke mari tengah panas, bila agah bole la senyum2..he3...lain kali mama bawa jalan lagi yek...


sekian

2 comments:

AkMa said...

ambpo..sonoknye g jalan2..manyak shopping no..ole2 tuk aku x dak ke?hehehhe..

Linda said...

he3...kOpOk2 byk la..nak antar jauh sgt..hu3