LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, June 23, 2009

JIRAN2 YG PELBAGAI RAGAM


Hai kawan2...mama payish rasa mcm dOk umah zaman P.ramlee,citer seniman bujang lapOk.yg mana 3 sahabat tak dpt menghafal skrip krn kerenah jiran2 disekelilinnya.
Al-kisah,pengalaman tu dah mama payish rasai sendiri.aduhai tersangat la indahnya sampai rasa nak nyorok bawah meja je,hu3.

Jiran Depan 1:
telah 2 kali di tangkap Oleh penduduk p'sapuri nih krn disyaki berkhalwat, dah diantar ke balai pOlis pun.telah berkali2 dinasihati oleh penduduk ttp tetap keras kepala.mmg jenis yg takkan berubah,siap sound mama payish yg mereka takkan pindah & takkan peduli apa yg org nak cakap..letih mama menanggung rasa berdosa membiar maksiat didepan mata...rupenya blok aku ni byk mata2,akhirnya dpt gak tangkap mereka ttp ibarat mencurah air di daun keladi....risaunya masa depan anak2 ku kelak..hu3

Jiran Atas:
2 org bujang (perempuan) yg membela 2 ekoR kucing yg diletakkan di dalam sangkar.tiap2 malam,terpaksa tadah telinga mendengar kucing bergaduh.terpaksa jua menahan idung dengan bau2annya menusuk ke segenap ruang dapur & bilik kedua rumahku.kerapkali bau singgah bila ujan turun.apabila ditegur,makin menjadi dimana bilangan kucing bkn berkurang ttp telah ditambah menjadi 4 ekor!!geram sungguh.kotak yg aku maksudkan itu sebenarnya dipasang bg tujuan mengantung baju ttp mereka2 itu terlalu kreatif sehingga menjadikannya tempat pemeliharaan kucing.sungguh kreatif org msia nih.biarla,kacauganggu di dunia hanya sementara,bergantung la pd niat mereka yg terlibat masing2.mama payish dah malas nak kata apa...biar Tuhan menentukan segalanya(dah give up sgt)

Jiran Depan 2:
didiami oleh lakibini yg jarang ada umah.minggu lepas umah mereka telah dipecahmasuk.tengahari pun org berani nak pecah masuk.tetapi cubaan gagal krn penyamun menyedari yg line tak clear sbb ada je penduduk kebetulan kuar umh....hanya dpt pecah umah,tp tak sempat amik pe2 brg&jiran tsbt fobia,skrg ada 3 mangga, 2 atas, satu kat bwh...grill mereka pun dah di upgrade ngan ciri2 keselamatan tambahan.

Jiran Sebelah kiri:
dlu didiami oleh lakibini yg mempunyai ramai anak ttp mereka telah berpindah.masuk jiran baru yg selalu bergaduh pagi2..siap ada drama2 lagi..hu3..tp bila berselisih tak penah nak senyum,agaknya segan kot,mama payish tak kisah la sbb org dah tak mau nak berjiran takkan nak paksa2...selalu dengar bb nangis..cian bb tu,diapun tak selesa kot mak ayah slalu gado..jauhkan la...hu3

Jiran2 lain stakat ni ok,tp mama payish pun orgnya bekerja,tak dak la dok umah 24jam,so kenai2 mana yg rapat je la...yg paling rapat pun baby sitter payish yg dok satu floor ngan mama payish,slalu info psl persatuan penduduk pun taw dr dia.

Dlu awal2 dOk cni mmg mama fObia.masa bujang & baru kawin dok kat apartment,suasananya amat la berlainan....tp disebabkan rasa sayang nak byr RM600++sebulan,mama pujuk abah utk beli flat kat cni..bila jd mcm ni abah tak mau kOmen...dlu dia suh sabar dlu,tp mama terketaq2 sgt nak beli umh ni...so tak ble nak komplen byk..hu3...yela..mentaliti ni berbeza,cara hidup pOn berbeza...mama bkn tak mau beli umah yg selesa skit tp jauh kat sudut ati ni nak balik kpg,cari kije tak dpt2 lagi.....kalu takat beli flat, bole simpan sbg invesment....teringin nak beli umah bertanah kat kpg tu....kat KL ni harga umah mau taw la..


Nota Kaki: Sapa2 yg nak beli umah, nak check Market Value, ble la tanya Mama Payish yek..pastu ble la wat Valuation kat company mama payish kije ni. (Boss,naikkan gajiku sbb dah promote kat blog ku ini).. :-)

1 comment:

AniZa said...

mcm kisah kejiranan kan...
setakat nie jiran akk sumer ok cume kam lam ya nga yg dok atas tu jer... slalu wat bising di tgh2 mlm.. basuh kain x perah pastu nitik kt awning umah akk... pastu buang sampah sarap ke bwh sesuka suki ajer.... rs mcm nk empuk pun ada....