LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, July 29, 2009

TERHARU!

ehem..tepat kul 12 tadi mama di kejutkan oleh abah payish. Mamai2 mama nengok abah payish bawa sepotong kek secret recipe. Hush terkejut mama! mana tak terkejut, selalunya befday mama ni payah benar abah payish nak ingat. Penah dlu dekat nak kawin, abah payish ble lupa befday mama!gara2 sibuk buat persiapan kawin. Kecik ati mama, hu3, time tu mama bagi hints nak makan kek ble dia tak dpt tangkap!hu3..



Masa awal kawin pun gtu, slalunya dia akan wish tp bkn ari lahir mama la...sbbnya...lupe....gtula selalu..tp thn ni lain skit, tu yg tajuk jadi TERHARU...ada kek utk mama & ada kejutan KFC kul 12 malam..ngeh3...terkebil2 nak makan KFC tengah malam ni...
Beberapa ari sblm ni, abah hadiahkan mama HP Sony Erisson model k618i, hp ni dia nak bg time befday mama tp sbb ada benda tak dijangka berlaku, so abah kuarkan jugak la hp yg nak diberi pd hari lahir mama. Abah taw perangai mama yg tak suka beli hp baru (sbb susut nilai tinggi,he3). Sepanjang hidup mama ni, penah skali je beli hp yg baru, yg lain cmua 2nd hand...
So abah belikan yg 2ndhand, katanya beli kat mudah.com (harga dirahsiakan oleh beliau walau telah didesak berkali2 tak mau gtaw)..Mama hapi sgt sbb tak penah abah payish ni jadi romatik camni sejak kawin..thn lepas mama nangis mcm nak rak sbb abah lupa befday mama, dah la time tu pregnant, sedih ati...tp dia pujuk mama bawa gie makan malam..ngeh3...


Buat Mr Fairoz..menaceh sbb akhirnya berjaya ingat befday mama yer (nak sebut i luv u kat cni mcm geli plak, he3)...menaceh sesangat beli HP yg amat mama perlukan setelah 2 hp mama rosak di kerjakan si payish...hu3

Nota Kaki: aiseh befday abah payish 7/8 nie...nak buat suprise pe yerk?....buat2 lupe bleh dak?tak yah beli adiah...ha3...kijam, kijam...

Tuesday, July 28, 2009

RONDA2





Hah..nape payish mcm asyik je tu..he3..kalu nak taw kena layan citer mama ni sampai abis...
Sonok sungguh bila adik beradik dtg umah. Riuh rendah bila berjumpa. Si payish pun bkn main sonok lagi ada org melayan bagai raja. Kalu tinggal mama & abah, mula la dia buat perangai nak memerap, tp bila ada org lain mai melayan, amboi2 sonok main tak hingat punye.
Ari jumaat malam lepas, pak ngah payish dtg dr Jb sbb ari sabtu nak gie pertandingan ayam serama (ceh, sempat lg tu beli 3 ekor lg anak ayam serama)...sabtu ptg, mak lang payish plak sampai coz UiTM cuti seminggu dsbbkan krn virus babi melanda (direct je la cnang). So, ahad tu mamapayish ajak la pak ngah & mak lang payish gie warehouse sale kat stadium shah alam. Abah payish tak ikut sbb dia kena gie Klang, cari org berkenaan kes tuntutan insurans.



Sempat Mak Lang & Payish bergambo


Antara barang jualan kat Warehouse Sale tsbt


Aiseh, mgkn sbb dah last day, tak byk brg menarik. Selalu mama gie warehouse paling kurang RM50 mesti abis, ni kuar RM8 jerk itupun ble benda2 yg mama rasa tak perlu tp mcm murah so rembat je la. Mak lang payish je sempat merembat bed sheets offer 80%(mama tak teruja sgt sbb rasanya sale di SOGO lagi best, hu3).

Pastu kitaorg gie lepak kat Restoran Upin & Ipin terletak tidak jauh dari pejabat dan studio Les 'Copaque (kawasan perniagaan berdekatan TESCO Extra). Sampai dalam kul 3.30 ptg. Ingat nak makan ringan2, tp tukang masak plak blom sampai, kul 4.30 camtu baru ble order makan. Olh krn kami smua pun agak kenyang lagi sbb lunch tu makan McD (pak ngah belanja) kitaorg minum je la kat ctu. Masa sampai restoran si payish tido..nyenyak krn keletihan....


Payish melentok di sisi Mama

Tiba2 dpt msg dr Mak Tam, katanya mak tok nak 3G nak nengok si payish. so dengar bising2 terbangun la si payish ni dr tido. Bila celik je, mulut riuh menegur gambar2 hero kesukaannya di dinding restoran...aiseh ni pic kitaorg makan lepas balik dr Shah Alam..mama dah cuba letak kat bwh, kat cni gak dia nak dok...nak bagi korang terliur kot tgk makanan sedap2 kat bwh ni..he3...

Pak Ngah & Mak lang makan ngan berselera sekali (Restoran di Gombak)


Suasana di Restoran Upin & Ipin


Pak Ngah merenung masa depan..ngeh3


Payish teruja ngan gambar2 di sekeliling nya yg penuh ngan kartun animasi pujaan ati!


Pas minum kitaorg gie kedai Geng yg menjual pelbagai brgn cenderamata berkaitan Upin & Ipin nih. Mama belikan beg sekolah, kotak pensil, keychain dan pen kat ctu. Khas utk Mak Usu payish yg amat meminati Upin & Ipin. Payish plak jadi tak keruan kat ctu..smua benda kat ctu nak di capai!membulat je mata sbb nengok byk sgt kartun pujaan ati..he3...
mggu ni mama mgkn nak gie warehouse kat pdg jawa...sape nak kirim, meh la...upahnya - tax mamapayish 30% ngeh2....

jOm gie Warehouse SALE!!!!

Kengkawan...nie ada warehouse sale yg akan bermula:

31 July to 2 August 2009
Anakku Warehouse Clearance
From as low as RM5
[SNS : Check out the last warehouse sales in Feb09]


The BIG event is back!
More choices, more brands and more fun activities
See you there!

Products Offered
Baby/Children/Adult Apparel
Toiletries
Accessories
Playpen
Strollers
and many more

Time : 10am – 8pm

Location : (Tel 603 5161 8822)
Lot 10449 Jalan Nenas
Batu 4 1/2 Kampung Jawa
41000 Klang
Selangor Darul Ehsan
Malaysia
http://www.anakku.com/

Pe lagie...jom serbu..mamapayish mmg suke serbu2 jualan camni..he3....

Friday, July 24, 2009

AKSI SI KECIL KU!!












ala...cian anak mama...kena dera lagiek..he3...sampai kuar hingus tu.. :-)

Wednesday, July 22, 2009

TAG ANAK!

aiseh, kena tag nih ngan Pn. Akma..tp sbb TAG ni berkaitan anak, maka amatlah teruja nak jawap..he3...layannnnnnnnnn

1. Anda sudah mempunyai berapa orang anak & nyatakan Girl or Boy?
seorang....boboi

2. Bila perancangan anda untuk menambah anak?
tahun depan :-P

3. Nyatakan nama anak anda & ape makna nama anak anda dalam islam?
Muhammad FAriz IskandaR~ nama Muhammad sempena nama Nabi junjugan kita, Fariz bermaksud penunggang kuda & iskandar tu bersempena nama pahlawan hebat
Iskandar Zulkarnain

4. Siapakah yang memberikan nama anak anda?
kami sepakat berkat (he3, aku & hubby)

5. Dari mana tercetus idea memberikan nama anak anda?
Errr..tak hingat la...

6. Sekiranya anda dikurniakan seorang lagi cahaya mata...apakah nama yang akan anda beri?
tak dak lagiek..tp masa bercinton ku ada nama special nonawarnawilis(terpengaruh novel2 cinta), bila mama ku tanya nama apa tu (maksud)..ternganga ku..dia kata ku merepek..ngehx3

7. Bagi yang sudah mempunyai anak lebih dari seorang...nyatakan berapa jarak beza umur anak anda?
soalan belum berkait dengan ku..he3
8. Untuk kelahiran anak anda yang akan datang....anda nak girl @ boy? nyatakan sebabnyer?
ku harap gurl la plak..sbb nye cian si payish selalu jd mangsa PINK kaler mama!kah3

9. Ape ciri2 persamaan anda & anak anda?
entah la, tp byk org kata muka ikut ku, perangai pun ala2 ku...tang kening je ikut abah nyer kottttttt (kening yg penah bikin ku tergoda..he3)

10. Upload gambar anak anda untuk tontotan semua rakan blogger.
ok..tengok kat bwh ni ye..


mOga anakku ni menjadi anak yg penyayang spt abahnye & alim spt tOk Mas yer..
AMIN

HIBA HATIKU

Daku terbaca entry Ibuarifa mengenai kisah sedih dr satu blog. Tergerak ati utk membaca catatan itu. Sepanjang membaca, atiku rasa sebak yg amat, tak dpt nak tahan air mata ni. Kebetulan hubby ada, dia pun kehairanan kenapa isterinya menangis teresak2....

Selesai membaca (ptg smlm), daku tergesa2 suh hubby amik Payish dr umah bb sitter.
Daku menanti penuh debaran....
abah balik, tp Payish tak dak bersama....

MAMA: "mana payish!!"
ABAH: "Kak intan bawa jalan, belum balik...."
MAMA: "ala...................payishhhhhh........."

Dalam ati terdetik...ni baru sekejap payish ilang di mata...tp kalu trus tiada di sisi?...
catatan ibu ujie membuat aku tak dapat menahan rasa....sedih yg amat!
Ya!Allah...berikanlah kekuatan yg luarbisa kpd Ujie, dlm menempuh dugaanMU.
AMIN
sama2 lah kita bg sokongan pd Ujie

Tuesday, July 21, 2009

AkTIVITI AHAd

Hari Ahad baru nie, mamapayish jejalan kat area Damansara Perdana ngan Opah & Acik Lia si payish. Opah payish baru sambung dapur umah, so nak beli penyangkut utk gantung sudusudan, periukmiyuk & gelas2 kat dapur baru tu.
Ni antara pic payish, mama & abah.

Payish ngan abah & abg haikal. Eksen jer tu tak gerak pun..he3
Syahdunya muka si payish dok baring atas tilam yg lembut,empuk tu...
kat mana nih?
:-) tumpang katil pameran kat IKEA jerk,he3...
Selesanya....cantik sunggul katil nihKAN, GERAM mama nengok. Tp si payish ni dah ada katil bb yg mak tok hadiahkan...itu pun abah tak pasang2 lagi sbbnya umah mama kecik,
tak cukup ruang dah...hwaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Ni pic ngade2 je..tak dak pe yg menarik..hehx3

Mama yg penyayang & si Ligat!

Abah lupa bawa stroller si payish!TERPAKSA la payish menempek kat ctu..he3!
Pagi ahad tu si payish kena 2 injection skali sbb mamapayish ni buat ralit, dah 7 bln blum cucuk2 lagie (patutnya 5 bln dah abis cucuk)...tgk dia monyok skit la aritu mgkn bdn rasa lemah...pas cucuk gie pasar jap beli brg2 basah kat pasar pagi greenwood..pastu gie umah opah, ptg baru gie IKEA nih...dlm perjalanan ke IKEA dia lelap kejap, selalunya kul 11-2 ptg camtu dia sepatutnya tido.
tp mcm biasa, payish tetap payish, bab jalan mmg sporting, tak meragam langsung...yg kelakarnya, sesampai kat umah, mama bentang TOTO, letak dia atas tu, truzzzzzzzzzz...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZzzzz...tak sempat nak salin baju dia, penat sgt kot!he3!


Monday, July 20, 2009

CONTEST!!!!!!!

Salam kpd semua blogger...
Mamapayish ada bukak satu contest bermula hari ni 20 Julai hingga 29 Julai!
Jom jengah online shop mama utk keterangan lanjut...
layari: http://mamapayish-onlineshop.blogspot.com/
TQ

Sunday, July 19, 2009

MASAKAN UTK HUBBY


Al-Kisah, bukan main lama lagie dapurku dah tak berasap...& dalam sejarah bulan July nie (aiseh malunye) ni kali pertama dapur ku kembali menjalankan tugasnya....ni utk makan malam yer hubby ku...jeng jeng jeng...ni dia kuar jap beli nasi putih sbbnyer...beras dah abisssssss!!!!lupa nak beli!he3...truk tul mamapayish ni... :-(

Saturday, July 18, 2009

PADANG BESAR PART 2

SALAM SEMUA...kisah padang besar ni dah lama nak publish tp sbb nak upload pic byk, asyik tertunda...
k...nie le citer nyer...layan yek....
ENTRY Kali nie nak citer psl cuti2 malaysia Daku & famili ke Padang Besar Perlis. Malam Jumaat Mamapayish bertolak dr KL ke Taiping. Sabtu tengahari bertolak ke Padang Besar dan tiba jam 6 ptg. Mama sekeluarga singgah solat di Masjid Solahuddin Al-Ayubbi.
Oleh kerana lewat sampai, maka byk kedai dah di tutup. Tapi sempat la menyelit beli baju utk mama & present utk anak kwn mama (mamairfan mesti sengih2 nie). Pastu singgah makan kat area ctu gak. Ni pic kami sekeluarga makan. Mak Ngah (mak Buyung yg sarat) sengkak perut penangan minum air kelapa malam2.

Kami sekeluarga makan masakan ala-thai...ngeh3..


Kami bertolak menuju ke rumah Tok Ngah Payish kat Mengkuang Layar. Tido semalam kat sana. Paginya ingat nak bertolak awal ke Wang Kelian ttp hujan lebat mmg tak dapat nak keluar. Jam 1.30 ujan dah reda, kami bergerak menuju ke wang Kelian. Kat bwh ni ada la picture kami di sana..layannnnnnnnnnnnnnnnnn

Semasa kat sempadan Perils-Thailand, Pak Ngah payish tanya kat immigration sama da ble masuk ke sebelah Thailand tu. Diorg kata bole masuk. Apa lagi, semua senyum2 la nak masuk blah Thailand (walhal masuk area org berjual je, excited lebih je mama,ha3).






Suasana kat Wang Kelian...ujan..tak ble nak amik pic byk2...



Mak tok payish tak ble tahan, beli periuk 9 beradik. 3 biji utk Opah payish. Tak cukup tu, di beli plak lesung batu, sbb katanya unik, bole tumbuk kacang utk tabor atas rojak, kat tmpt dia tak de (katanya,he3)…kelat je muka Pak Ngah payish kena angkat. Mak ngah payish plak, walau dah dekat due lg 2 minggu, larat lagi berjalan, dah namapun perempuam, mana tahan bila nengok brg2, rambang mata!itu mamapayish tgk walau terboyot2, laju je berjalan bila nengok brg.

Ni la periuk 9 beradik..

Ni batu kristal di ikat utk digantung...chantekk..


Ni kerongsang mama beli utk MIL


ehem...baju anak sapa tah nie...he3


hah ni la lesung Mak tok payish beria nak beli! beli 2 lagi tuuuu
(yg kaler itam lupe nak amik)

Taraaaaaaaa...brg wajib...TOTO utk mamapayish lending!!!! (abaikan yg berselerakan tu yer)

Beg mamapayish...nengok mcm cumel beli je la...tak mahai pun..25 hinggit je...

Hah!ni beras mak tok payish nyer...makan beras siam la pulak..he3...
itu je la brg2 yg sempat mamapayish amik gambarnya...yg lain dah tak dan...

Masa nak balik, last kopek ingat nak masuk kat zone duty free kat Pdg Besar tp sbb dah kul 6, kedai2 dah tutup…so tak dpt la nak masuk ke sana. Pas Maghrib kami bertolak balik ke Taiping. Mmg bes la cuti2 malaysia kali nih. Plan nak pi Langkawi plak tp Pak ngah plak tak ble pi sbb pasni bini dok dlm pantang. Mgkn atur program ngan Mak Tok payish kot gie bercuti kat Pulau Kapas ke (aiseh mcm bes jer).

Sekian....