LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, October 29, 2009

Payish Sayang..

Salam Semua..sekian lama mama tunggu2..buat pertama kalinya..abah payish dapat siapkan skpg pic si payish cumel..


Malam semalam, mama baring2 kat sOfa..tetiba abah payish amik satu kertas & duduk sebelah mama...

Abah - "Nak Lukis pic Fariz..."


Mama - "Pensil ada dalam beg Da..."


Abah - "Patut la abg cari tak jumpa.., tak pe la pakai pen pun ok..."...



Bangun paginya...jeng3..ni ha pic si payish yg abah nye lukih...






Bulan depan genap payish setahun...ingat nak buat befday party kat Kampung....semOga anak mama makin sihat & ceria selalu


Saturday, October 24, 2009

KOSONG

Salam semua...
hari ni baru ada mood nak buat n3 baru..
Kadang2 rasa penat menguruskan urusan kehidupan ni...ada mcm2 cerita..cerita baik, cerita buruk, cerita mengembirakan & cerita menyedihkan.
Hari ni rasa mcm jiwang2 skit..rasa KOSONG..mgkn sbb hormon tak stabil (paham2 la wanita)..tp rasanya lebih kpd rasa kosong sbb terlalu penat dgn urusan keduniaan.
Selalu terpikir, kalu kita mengejar wang, kita kejar, kejarr, kejar...makin banyak dapat..rasa tak cukup..kejar lg, kejar lg..masih rasa perlu ditambah..kejar, kejar lagi....sampai rasa tak terkejar..hanya jadi hamba duit jadi lupa niat sebenar mencari rezeki...
Alhamdulilah..rezeki mama mencurah sejak akhir2 ini,bersyukur pd yg Esa..cuma satu tahap tu rasa amat letih krn memikirkan urusan utk menambahkan duit..kadang2 sampai urusan dgn Tuhan tergendala, di mana solat pun selalu terlewat..Masyallah..terpikir juga, agaknya itu sbb org yg kaya, bertambah2 nak jd kaya....hingga terlupa niat asalnya..mencari rezeki krn ALLAH..
Antara lain, sikap sesama insan yg meniaga..Ya!Allah..banyak sungguh tikam menikam..kdg2 rasa mama pun dah betray org (bersebab)...Tp yg plg sedih kalu yg nak menikam kita itu org yg kita banyak dah tolong..Pertama kali jmpa org yg self-fish mcm tu (aiseh ni dah mcm mengumpat plak :-p.. sampai mama rasa tak tergamak nak YM dah dgn dia..tak baik kan putuskan siratulrahim...hu3
Baru ni, bonus tajaan bernilai RM500 hampir terlepas krn salah info dr pihak pengurusan HPM. Mama rasa mcm sia2 usaha cari duit, bergelut dgn masa..tp ada hikmahnya...
Satu tahap rasa sedih,..hinggalah mama ber YM dgn seorg reseller mama, Puan Nor Rosyidah dr Badan Nadwah Islamiah Pahang..masa tu dia nasihatkan mama kena redhakan apa yg mgkn bkn rezeki kita krn mgkn ada hak yg kita tak tunaikan lagi...& lg dia mengingatkan tentang kisahnya yg kehilangan RM1,000 & akhirnya redha...
Lepas ber YM tu mama niat dalam hati..andai kata itu mmg bkn rezeki kami sekeluarga, tak apa lah, Insyallah Tuhan akan gantikan dgn yg lain...mama REDHA & masa tu terbayang yg mgkn Tuhan nak menyedarkan mamapayish ni yg terlalu leka dgn urusan mencari duit...pastu mama ada bertanya pd abah payish, kalau2 dia ada berkecil ati dgn mama krn kesibukan mama terutama waktu malam krn urusan pembungkusan brg & sbgnya....
abah kata, dia tak kisah sangat krn dia tahu mama nak cari duit, yg dirisaukan ialah keadaan mamapayish yg terlalu memikirkan urusan kije, nampak penat!
Ya mgkn begitu..mama usaha keras ni bkn utk kepentingan mama sahaj
a..ia lebih kpd nak beri yg terbaik pd payish. Masa belaja dlu, banyak benda yg mamapayish inginkan tp tak dapat ditunaikan krn bkn dr keluarga yg senang. Mula bekerja dgn gaji yg kecil, tinggal di kota yg besar, masih juga banyak benda belum tertunai hinggalah satu tahap tu dah benar2 stabil, hampir 2 thn setengah baru dikurniakan zuriat, si payish yg cumel..SYUKUR..& krn itu la selalu terpikir pelbagai rancangan utk masa depannya..selalu terpikir janganlah bila dia mula membesar, mama tak dapat penuhi keperluan kehendaknya...mmg 2 perkara itu berbeza krn keperluan asas, insyallah masih mampu tp jika kehendak?cthnya dia nak permainan PS3(mgkn akan dtg PS4,5,6 he3)..mama akan rasa sedih jika ia tdk tertunai...
Masih ingat lagi zaman kanak2 mama..ayah seorang tentera manakala ibu suri rumah sepenuh masa. Mama anak sulung dlm keluarga. Tp dr awal mmg ibu&babah dah asuh, hanya meminta yg perlu..tp ketika itu tdk memberontak krn walau waktu itu masih kecil, tp boleh memahami keadaan keluarga & kemampuan mereka.
Jadi..kerisauan mama bertambah2 terutama cabaran nak membesarkan anak di ibu kota ni..terlalu banyak DUGAAN..
Kelmarin...mama dpt panggilan dr HPM...
"Puan..terlebih dahulu sy minta maaf bg pihak HPM (tak pe la..redha je la..dlm ati mama berkata nih..), krn salah paham berpunca dr pihak kami, jadi Pn. X dah bersetuju utk bawa bonus tajaan tu ke bulan hadapan. Maaf skali lagi ye puan...
Alhamdulilah....
Masa tu rasa hapi tp tak teruja sangat..krn dah setkan dalam fikiran yg tak kisah dapat ke tdk krn apa?krn dah REDHA...tp mgkn benar, tuhan nak menguji & menyedarkan mamapayish ni agar jgn terleka...
Skrg ni dekat sebulan mama kat cawangan kije yg baru (Kota Damansara), giat menjalankan MARKETING utk bawa pulang kes dr bank2 panel. Alhamdulilah, setakat ni banyak respons yg baik. Dah ada 3 kes yg diperolehi melalui marketing ni. Banyak juga yg dah tel utk dapatkan verbal valuation. Di harap cawangan baru ini berdaya maju. Mama pun semakin bersemangat krn setiap pekerja ada target bulanan. Jadi nak tak nak kena kerja keras utk penuhi target yg ditetapkan. Walaubagaimanapun kije ni tetap no. 1 krn amanah & tjwb mama di situ..takkan la boss nak bayar gaji buta je kan. Urusan Pos pun abah payish yg buat krn kerja beliau fleksible, tak kisah masuk opis ke tdk, yg penting tiap2 bulan kena achieve target. Lagipun pej pos mmg dekat sgt dgn rumah kami. Kadang2 mama yg buat urusan pos waktu t.hari...tak kisah la korbankan masa makan janji tak kaco urusan kije kat opis...Doakan mamapayish maju jaya dalam kerjaya & meniaga kecilan sbg sumber pendapatan...AMIN...

Sunday, October 11, 2009

Bila Lama Tak Menulis....

Salam semua...Nie pic masa raya..sebenarnya pic ni amik kat kedai..mamapayish maleh nak scan pic yg ada..kebetulan dalam Lap Top abah payish ada pic yg dia dah edit..mama upload je la..he3..nie le keluarga En. Masehat anaj beranak :-)



Nie pic 3 beranak, sedondon biru laut....

emm....dah lama mama tak update blog ni ha..dah bersawang pun..
em..tak dak benda baru nak diceritakan, cuma skrg ni dah tukar ke cawangan Kota Damansara, under company yg sama.

So far, tmpt baru ok.

Mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Yatie yg menghadiahkan ikan terubuk masin sarawak & kek lapis yg lazat (aiseh, sedap giler kek ni)..gambar tak sempat nak amik sbb kek dah selesai dalam masa yg singkat!hik3...harap2 tiap2 thn Pn. Yatie balik raye kat sarawak, so dapat la merasa mamam kek lapis yg enak tu! (Pn yatie gtaw,penjual kek sedap kat sarawak tutup kedai, katanya kek tu kureng berbanding kedai yg tutup tu..aiseh, yg mamapayish mamam pun dah kira sedap bangat, yg dikatakan Paling Sedap tu tak taw la mcm mana yek rasanya :-p . Menaceh yer Pn. Yatie..perkenalan melalui biz o9 ni buat mama close sgt ngan dia..mcm serasi gtu..sampai dah COP bes fren forever..hik3


Ok..di kesempatan ni juga mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Mardiana krn hadiah saguhati Contest CD tu dah sampai..hadiahnya Lingerie Bag yg cumel...menaceh bebanyak yer mandit...

So far alhamdulilah..
semua berjalan lancar..jual CD & Jus mate 5, sambil2 cari duit lebih utk simpanan payish, mama dah kira duit dalam tabung dia, bole tahan jugak..monday ni nak bukak ac Amanah Saham Didik utk si payish. Lagipun duit tu mmg duit dia, duit org bg masa dlm pantang dulu2, duit raye + duit mama simpan...


Thn depan plan nak tambah bb..so langkah awal mama amik ialah mencuba susu baru utk payish. Peruntukan sebulan dalam 5 tin (boy mmg kuat mnum susu ekkk)..bulan depan genap setahun umur payish, so bln ni mama dah start beli susu Lactogen utk payish. Dah 2 mggu cuba, alhamdulilah payish uk uk ok..(TQ Mr CD, kalu idak tak taw le mcm mana nak taw uk uk payish ok ke idak)...


Sebelum ni, mama bg payish susu Nan-1&2..setin dalam RM57 (kalu kat KL), kalu kat kpg setin dalam RM52++(selalunya balik kpg beli trus dalam 3-4 tin)..
Tok Mas payish sponser setin setiap bln, kdg2 2 tin (cucu sulung :-p)..so, subsidi ini akan berakhir bila payish umur setahun...
So, mama plan nak asuh payish mnum susu pada harga mama mampu beli bila payish dah ada adik nanti. Ini kerana, budget akan lebih besar bila dah bertambah tangungan. (Huh, kalu aku Breast feeding, tak yah fenin2 pikir hal susu ni..hu3)

Rancangan Mama & Abah Payish

i) 5 tin susu: 3 tin Nan-2 & 2 Tin Lactogen
(dalam masa 2 minggu mama campur bg payish mnum. siang suh bbsitter bg Lactogen, malam bg Nan-2, alhamdulilah..ok je...)
ii) Bila dapat anak no. 2, teruskan dgn penggunaan CD krn bkn takat jimat, malah anak pun sihat & kita dapat pantau jika ada sesuatu yg tak kena dlm sistem penghadaman nye(scr tak langsung)
iii) Sebagai ganti mama beli makanan tambahan/sampingan mcm Babybite & scott's emulsion utk payish.
(alhamdulilah, sblm ni, walau idak bg mcm2 vitamin, payish jarang demam, lepas injection pun panas kepala je, pastu ilang..syukur, mgkn ikut antibodi ayahnya, kalu mamapayish, kena ujan je mula la rasa nak demam, hu3)
iv) Buat masa ni, mama blum plan nak amik insurans utk payish...mgkn bila gaji abah dah naik thn dpn ble amik kot :-p

Setakat ni tu je kot...kalu ada t mamapayish update.