LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, October 11, 2009

Bila Lama Tak Menulis....

Salam semua...Nie pic masa raya..sebenarnya pic ni amik kat kedai..mamapayish maleh nak scan pic yg ada..kebetulan dalam Lap Top abah payish ada pic yg dia dah edit..mama upload je la..he3..nie le keluarga En. Masehat anaj beranak :-)



Nie pic 3 beranak, sedondon biru laut....

emm....dah lama mama tak update blog ni ha..dah bersawang pun..
em..tak dak benda baru nak diceritakan, cuma skrg ni dah tukar ke cawangan Kota Damansara, under company yg sama.

So far, tmpt baru ok.

Mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Yatie yg menghadiahkan ikan terubuk masin sarawak & kek lapis yg lazat (aiseh, sedap giler kek ni)..gambar tak sempat nak amik sbb kek dah selesai dalam masa yg singkat!hik3...harap2 tiap2 thn Pn. Yatie balik raye kat sarawak, so dapat la merasa mamam kek lapis yg enak tu! (Pn yatie gtaw,penjual kek sedap kat sarawak tutup kedai, katanya kek tu kureng berbanding kedai yg tutup tu..aiseh, yg mamapayish mamam pun dah kira sedap bangat, yg dikatakan Paling Sedap tu tak taw la mcm mana yek rasanya :-p . Menaceh yer Pn. Yatie..perkenalan melalui biz o9 ni buat mama close sgt ngan dia..mcm serasi gtu..sampai dah COP bes fren forever..hik3


Ok..di kesempatan ni juga mamapayish nak ucap tima kasih kat Pn. Mardiana krn hadiah saguhati Contest CD tu dah sampai..hadiahnya Lingerie Bag yg cumel...menaceh bebanyak yer mandit...

So far alhamdulilah..
semua berjalan lancar..jual CD & Jus mate 5, sambil2 cari duit lebih utk simpanan payish, mama dah kira duit dalam tabung dia, bole tahan jugak..monday ni nak bukak ac Amanah Saham Didik utk si payish. Lagipun duit tu mmg duit dia, duit org bg masa dlm pantang dulu2, duit raye + duit mama simpan...


Thn depan plan nak tambah bb..so langkah awal mama amik ialah mencuba susu baru utk payish. Peruntukan sebulan dalam 5 tin (boy mmg kuat mnum susu ekkk)..bulan depan genap setahun umur payish, so bln ni mama dah start beli susu Lactogen utk payish. Dah 2 mggu cuba, alhamdulilah payish uk uk ok..(TQ Mr CD, kalu idak tak taw le mcm mana nak taw uk uk payish ok ke idak)...


Sebelum ni, mama bg payish susu Nan-1&2..setin dalam RM57 (kalu kat KL), kalu kat kpg setin dalam RM52++(selalunya balik kpg beli trus dalam 3-4 tin)..
Tok Mas payish sponser setin setiap bln, kdg2 2 tin (cucu sulung :-p)..so, subsidi ini akan berakhir bila payish umur setahun...
So, mama plan nak asuh payish mnum susu pada harga mama mampu beli bila payish dah ada adik nanti. Ini kerana, budget akan lebih besar bila dah bertambah tangungan. (Huh, kalu aku Breast feeding, tak yah fenin2 pikir hal susu ni..hu3)

Rancangan Mama & Abah Payish

i) 5 tin susu: 3 tin Nan-2 & 2 Tin Lactogen
(dalam masa 2 minggu mama campur bg payish mnum. siang suh bbsitter bg Lactogen, malam bg Nan-2, alhamdulilah..ok je...)
ii) Bila dapat anak no. 2, teruskan dgn penggunaan CD krn bkn takat jimat, malah anak pun sihat & kita dapat pantau jika ada sesuatu yg tak kena dlm sistem penghadaman nye(scr tak langsung)
iii) Sebagai ganti mama beli makanan tambahan/sampingan mcm Babybite & scott's emulsion utk payish.
(alhamdulilah, sblm ni, walau idak bg mcm2 vitamin, payish jarang demam, lepas injection pun panas kepala je, pastu ilang..syukur, mgkn ikut antibodi ayahnya, kalu mamapayish, kena ujan je mula la rasa nak demam, hu3)
iv) Buat masa ni, mama blum plan nak amik insurans utk payish...mgkn bila gaji abah dah naik thn dpn ble amik kot :-p

Setakat ni tu je kot...kalu ada t mamapayish update.

1 comment:

ima-life said...

salam jemput open house ke umah aku jumaat 16/10 ni 8-11 mlm yer!!! oiii merancang anak kedua yer..baguih22.. aper susah2 breast feeding jer...aku dah masuk 6 bln full breast feeding!!! so far so good..