LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, May 26, 2010

KEDAI MAMAPAYISH :)

Salam hai semua...
Dah lama mama nak upload gambo kedai mama nie :) tapi belum berkesempatan hehehe..Okey..kita mulakan :-p


Mama selalu terpikiir, aku ni dah tak kije..kalu akan datang nak buat apa2 pembiayaan dengan bank, perlukan bukti pendapatan & sebagainya. Jadi, sebagai langkah awal, mama daftarkan nama perniagaan ini. Tapi bila dah daftar nama ni, bersedialah kena kejar dengan Income Tax huhuhu 

Okey..ni la kedai yang mama sewa kat Taman Sri Batu Caves..kedai kecil sahaja, dengan keluasan lebih kurang 200++ kaki persegi. Kedai ni mama sewa dengan kadar sewa RM700 sebulan tak termasuk api air.
Dulu mama buat small showroom kat rumah je tapi sebab flat mama tu kecik sangat, tak dapat nak tampung stok-stok cd tu huhuhu..lagipun mudah nak uruskan stok & dapat beri keselesaan pada reseller/customer nak datang pada waktu urusan :)

Beg apa ni??hehehe ni le bag isi Note Book mama..
abah Payish hadiahkan hehehe...
wajib bawa beg ni, kalu tertinggal kat umah haru biru la jawapnya

Mama buka kedai antara pukul 11.30 pagi - 6.30/7malam
Masuk je Kedai, mula on lap top, on YM...huhuhu..
sambil YM sambil packing...kadang2 ada sampai yang majuk sbb mama tak dapat borak macam dulu...daku mengejar waktu sbb Citylink selalu sampai dalam kul 4ptg...kadang2 ada order mengejut nak URGENT..kalut2 takut salah packing order huhuhu

Seb baik ada adik Mamapayish ni..budak Dina ni le yang tolong mama kat kedai. Baru habis Degree UiTm sementara dapat kerja tetap, wajib tolong kakak dia ni ha..;)

Ni la hasil kije packing kami. Setiap hari ni la rutin, process order & packing :-p
Ni bahagian dalam kedai mama.
Ada la stok2 Cloth Diaper & Baju Baby
Ruang ni kami maksimumkan sebaik mungkin :) 
Oleh kerana Payish teruja dengan Upin & Ipin mama letakkan gambo budak comei ni..hehehe pastinya anak pelanggan pun teruja tengok kan,
Betul!Betul!Betul!



Kalian..doakan kejayaanku..akan ku usahakan dengan sungguh2 apa yang ada di depan mata!!Yakin Boleh!AMIN....

Monday, May 24, 2010

IMPIAN JADI KENYATAN

Salam semua :)
Entah kenapa dah lewat malam tapi masih belum dapat lelapkan mata :-p
Macam-macam benda dalam kepala. Rasa macam tak percaya masa berlalu terlalu pantas.
Dulu selalu Mama berangan, kan bagus kalu tak payah bangun awal2 pagi berkejar ke tempat kerja,
kan bagus kalu duit valuation fees hasil kerja aku masuk poket aku hahahaha itu angan2 masa kerja kat Suleiman & Co. (Valuation & Estate Agent)

Tahun 2010,
mengubah semua jadual harian mama. Nekad tinggalkan kerja makan gaji & cuba nasib dalam bidang meniaga. Alhamdulilah, semua berjalan lancar. Harus Mama ingatkan dalam kepala dari awal2 dulu yang biz ni ada pasang surut. Apa yang ada sekarang HARUS di rancang untuk pelan jangka panjang.

Ada beberapa perkara yang mama dah rangka utk tahun 2010 & sebahagian telah dilaksanakan.

1. Mendaftarkan perniagan MAMAPAYISH SHOPPE ENTERPRISE sbb senang nak buat apa2 loan pada masa depan, mana tahu nak buat pinjaman perniagaan ke  (DONE)

2. Membuka Kedai agar mudah nak uruskan stok & sementelah dah full time biz, lefih fokus bila ada kedai. Tercunggap juga dengan perbelanjaan nak buka kedai, deposit sewa 2+1, deposit api & air, buat banner, sign board (belanja ini aje dah 1k huhuhu), perabot & alatan pejabat seb baik ada kedai perabot terpakai dekat area batu caves hehehehe  (DONE)

3. Bila dah full time biz dah tak ada potongan EPF, so mama dah buat skim simpanan dengan PRUDENTIAL BSN (DONE)

4. Mula pelbagaikan produk barangan bayi di mana mama teringin sangat nak jual barangan Breast Feeding tp sbb tak ada pengalaman rasa frust sangat, tunggu la anak ke2 esok!!.  Mama dah minta seorang rakan baik mama untuk deal beberapa barangan direct china, modal yang diperuntukkan amat besar, so mama dah ada PLAN B utk ini...BIARLAH RAHSIA  (OTW)

5. Satu PROJEK penting (long-term projek) yg sedang berjalan...Pelaburan mencecah 10k..Insyallah projek ini antara projek penting utk Mamapayish Shoppe :) ku suka berteka-teki (OTW)

6. Tiada liabiliti dalam masa terdekat, sbb semua liabiliti dgn En. Bank berakhir tahun ni!hapi!!!!!hidup bebas hutang :-p (hutang umah tak aci yer...30 years tu!!! hehehehe)

7. Mama dah set dalam buku TARGET, setahun setengah dari sekarang, mama harus kumpul RMXX dalam account. Jika ini tercapai, seumur hidup mama takkan menyesal berhenti kerja errrkkk adakah aku masih ragu2 dengan keputusan ku berhenti kerja???

8. Memberikan Payish adik erkkk..ni di kira Aset jugak ni hehehe..tp semalam baru terpikir, andai adik Payish dah pandai cakap..."Mama, napa nama kedai nama abg Payish...hwaaaaaaaaaaaaaaa apa nak jawap!!!!!"..
Pija tlg saya, anda tentu ada jawapannya.."Uwaiyst"....hehehehe

Cukup takat ni dulu la kot..nanti free sambung lagie...

.................................................................................

P/s: To all MP Reseller Team, TQ atas sokongan anda!!
Insyallah di MP Shoppe, segala perkara boleh dirunding :)



Regards,

Sunday, May 23, 2010

PAYISH TERLENTOK KAT KERUSI BOSS :-P




Salam semua...syahdu mama layan gambo payish ni ha...Hari Isnin-Jumaat, Payish akan duk rumah babysitter dr jam 11.00pagi ~ 7 malam. Sebelum tu mama penah bawa dia ke kedai pada waktu biasa tapi tak sanggup tengok dia macam boring je kat kedai sbb kedai mama tu kecik, tak ada tempat nak main. Di tambah pula dia sangat rajin menolong Mama & Mak Lang dia mengemas adussss tak menang tangan, mana nak packing barang lagi. Jadi mama decide antar dia umah babysitter & bayar kakak tu gaji hari. Kalau ada hantar, baru bayar, selalunya Kakak tu datang ambil kat rumah. Payish dah mcm anak angkat dia dah, rapat. Dia jaga dr umur Payish 40 hari. Bila time babysitter ambil dia tak meragam/menangis sbb dah tahu masa dia dengan mama & bbsitter :)

Al-kisah, hari sabtu & ahad, bbsitter payish meniaga roti canai, jadi memang kena bawak dia ke kedai. Hari sabtu paling sibuk sebab ari cuti Reseller & Customer datang ambil stok. Kesian tengok gelagat dia ~ berlari sana sini. Kalau ada customer datang bawa anak, dia akan tengok dulu dr jauh, kalau agak2 bole geng, baru dia join, mmg perangai mcm tu. Payish jenis aktif, jadi jika anak customer tu jenis aktif dari dia, automatik Payish jadi mcm pasif hahahaha tu yg tak tahan tengok gelagat dia.

Bila dia dah ala2 mengantok, Mak Lang dia akan bukakan citer Upin & Ipin/ Mr Bean/Bola kampung ~ 3 cerita ni je yg akan buat dia terpaku depan lap top. Kadang2 bangun tido je dah cari pendrive siap cucuk tepi lap top sambil sebut Bua Bua (BALL) hahahaha.

Bayangkan citer GENG (UPIN IPIN) dia tengok ulang2  sampai 3x pun masih ok lagi sampai abah dia terpaksa tutup sbb lap top dah panas!

Gambo kat atas tu di ambil oleh Mak Lang masa Payish tengok citer Mr Bean. Dia pinjam kerusi sandar mama dia tu! hahahaha sampai aku tak jadi kerja..tapi kesian punya pasal bagi la dia santai kat situ sampai terlena...

---------------------------------------
P/S: MAMA MOHON MAAF PADA RESELLER NEGERI HANG TUAH, PUAN L ATAS SALAH FAHAM YANG TIMBUL. KADANG2 BILA KITA ADA MASALAH LAIN TEBAWA2 ATAS URUSAN KERJA. MOHON MAAF DR HUJUNG RAMBUT HINGGA HUJUNG KAKI :(

PAYISH TERKENA SERANGAN CACING :-P

Salam..
Dah lama tak update blog, dah bersawang pun huhuhu ~
Okey, nak cerita pasal Payish yang asyik mengaru2 bahagian ***buntut nye
Babysitter Ayish suh beli ubat cacing, katanya budak2 umur ayish mudah kena serangan cacing :-p



So mama pun search la kat Mr GoOgle info pasal masalah kecacingan ini.



Ok...ni antara info mama jumpa,



"Kecacingan adalah perkara yang agak lumrah di kalangan kanak-kanak
terutama yang selalu keluar rumah tak pakai selipar, makan itu dan ini yang
tidak dimasak atau separa masak, terutama di kawasan rumah yang kurang
bersih atau seperti kawasan setinggan atau laman yang bertanah"



Cacing-cacing yang popular di Malaysia (tak payah AFUNDI lah) :-




  1. Cacing gelang (Ascaris Lumbricoides) - besar macam gelang boleh masuk hati dan paru-paru

  2. Cacing kerawit (Necator Americanus) - ada gigi tajam tapi kita tak nampak!... ia masuk melalui kaki.. kuat hisap darah

  3. Cacing rambu atau cacing benang - selalu melekat di kawasan dubur, halus

  4. Cacing pita - macam pita, pipih tapi panjang... susah nak dibunuh..
Antara tanda-tanda anak-anak yang kecacingan ialah (bergantung kepada jenis cacing) :-
* Keluar cacing daripada lubang najis, atau nampak cacing pada najis
* Kegatalangan terutama di kawasan punggung, lebih pada waktu malam
(P/s: ni jadi kat ayish huhuhu)
* Sakit perut, cirit-birit, lemah badan, kembung
* Tiada selera makan, pucat, kurang berat badan walaupun selera makan ada
* Batuk-batuk teruk yang berpanjangan, batuk berdarah, asthma (cacing di paru-paru)
* Demam, ruam-ruam badan, alahan
* Kaki gatal, sakit dan ruam pada kaki, bengkak kaki (untuk cacing kerawit)



Apa yang anda perlu buat :-


1. Jumpa doktor untuk mengambil ubat cacing
2. Semua ahli keluarga juga harus memakan ubat cacing ini termasuk ibu dan ayah
3. Potong kuku pendek
4. Basuh sayur-sayuran bersih, masak betul-betul terutama daging
5. Pakai kasut atau selipar ketika keluar rumah
6. Sekiranya ada haiwan peliharaan seperti kucing, periksa juga tapak kaki dan badan mereka
7. Amalkan membasuh tangan (anda dan anak anda), sebelum dan selepas makan.
8. Juga cuci tangan dengan sebersih-bersihnya selepas membuang air besar
9. Kerapkan membersih badan dan mencuci dubur untuk menghilangkan telur cacing yang ada



Ada 2 jenis ubat cacing :-

1. Albendazole/ mebendazole



Ubat ini tidak diserap di dalam badan, jadi ia tinggal di dalam usus besar dan kecil . Ia bmki`menghalang sistem kemasukan glukosa yang di perlukan untuk tenaga oleh cacing. Oleh itu, cacing tidak dapat bergerak aktif dan mati kemudiannya.

2. Pirantel Pamoate



Ubat ini juga tidak larut di dalam air. ubat ini akan melumpuhkan otot cacing dan menyebabkan cacing-cacing tertanggal dari dinding usus dan dikeluarkan bersama-sama dengan najis.




Oleh itu, kepada anda dan anak anda yang mepunyai masalah kecacingan atau mempunyai gejala-gejala di atas.. cepat2 bawa gie Klinik... jangan jadikan anak anda mangsa cacing...



...............................

P/s: Mama dah belikan ayish ubat cacing "Albendazole/ mebendazole". Beli kat farmasi..utk budak umur setahun setengah kena bagi dalam 5ml je...Alhamdulilah, bila dah bagi tu Ayish dah tak mengaru bahagian TUTTTTTTTTTT he3...tp tu la...bau uk uk dia :-p nak pengsan weiiii
(MITOS: banyak cacing mati kot hahahaha)