LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 13, 2008

Yg Lama Yg Antik










Salam...
Hai kengkawan..kat cni aku nak share skit la pasal hobi baru aku nie... sebelum ni aku gemaq beli set2 pinggan modern je...tp tah satu hati aku nengok pinggan lama, tetiba rasa suka plak nak kumpul mende alah nie....dah mcm minat benda 'antik' plak... pembawakan budak agaknya..he3....setakat nie tak dak plak ngidam apa2 tp dok gila cari pinggan lama la plak..he3

ANTIK bermaksud;
'Lama, out of date, tetapi berkemungkinan mempunyai nilai utk pengumpulnya...'

Buat masa nie, minat aku terhad pada set2 pinggan lama, cawan, teko & piring lama....Lapang dada bila nengok koleksi yg ada...

Nie antara koleksi dlm simpanan aku...kat sebelah atas tu cawan lama kaler putih...Cawan Arwah Tok Su aku...Ada 2 set...satu kaler putih satu lagi kaler hijau batu jed...tp yg hijau tu adik pompuan aku dah 'kecek' so bg dia je la...:-) ni antara koleksi kesayangan aku...


Cawan Coklat & Piring coklat berbunga ni aku dpt dr umah Acuna aku..
Cawan lama ni kenangan dr Arwah Mak Tok aku blah mak...set dia pun tak banyak..
Pinggan Makan ada sebiji je...yg lain set utk minum petang...
set ni keluaran dr New Zealand



Cawan sebelah kanan kaler putih hijau ni aku beli kat kpg...
Cawannya ringan & ada cop dr Japan dgn no. siri skali...
Tp ada sebiji je....mana la pi 5 biji lg no... :-(




Cawan coklat ni pon sama..bunga dia mcm dlm citer Mohabbatein..aku beli kat kpg...kat Pak cik Din...aku gelar Pak cik Tengkucing sbb bila aku nanye nama dia ada K.K tak kat belakang, dia cakap tak der...sbb K.K tu dia cakap Kucing Kurap..he3...dia tak taw aku gelaq dia mcm tu, kalu tak mampos tak dpt beli brg harga offer dah!huhuhu



Hah!Jug kat sebelah tu aku dpt dr Mak aku...mak aku cakap jug lama nie dah tak dak dah skrg...pyh nak cari...ni warisan dr Arwah Mak Tok aku..
Kacanya nipis...ada retak skit..so aku syg sgt nak guna, just simpan dlm gobok je...he3




Ni Plak set cawan 6 biji...bunga lama gak...nie aku beli kat Pasar Pagi Kamunting...Teko dia plak tak dak...kalu tak ada la satu set...huhuhuhu







Hah ni set cawan 6 biji dok tergolek dalam cabinet umah aku...







Ni pon sama le...set cawan lama...mula2 aku dpt 5 biji je..nak dijadikan rezeki jmpa plak sebiji terselit kat peniaga lain...
so lengkap la 6 biji cawan...

Hah..ni set bunga lalang kesayangan aku...dah ada 1 set cawan & teko...skrg ada 2 keping pinggan lauk, sekeping je pinggan nasi & 3 keping piring kuih..ni nunggu pak cik aku kat Rengit pas pinggan lalang kat adik aku...rupa2nya dia dah lama ngumpul mende alah nie....kira aku ni baru nak start la...he3

No comments: