LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, June 17, 2016

Friday, January 15, 2016


Setiap ujian yang hadir, semoga bertambah keimanan kita.
Dalam hidup kita tidak lepas melalukan dosa.
Semoga Allah mengampuni dosa-dosaku dan kita semua
Amin


Wednesday, May 13, 2015

TAUBAT SEORANG HAMBA

Taubat Seorang Hamba
Hafiz Hamidun & Irsyadee

Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah, Terimalah, Terimalah.....
Taubatku ini.....

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah, Terimalah, Terimalah....
Taubatku ini...


Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah, Terimalah, Terimalah...
Taubatku ini...





















Sunday, December 1, 2013

Bismillah...
Sudah lama blog daku dah bersawang. Hampir 2 tahun :D
Alhamdulilah, hari ini tergerak nak update blog setelah mencari info mengenai nama Al-Fatih
Tak tahu kenapa meresap-resap nama ni dalam ingatan

Banyak yang berlaku sepanjang 2 tahun ni. Dulu ada cerita berkedai, sekarang cerita anak-anak yang dibesarkan di rumah. Operasi sepenuhnya dari rumah :)

Ya Allah permudahkanlah perjalanan kami. Ketika menulis ni saya sangat merindui sahabat lama saya siti sifir. Lama sudah tidak bertanya khabar


Monday, February 28, 2011

Preggy Moment

Salam...aduss..betul2 dah bersawang blog daku neh...
2 mggu lepas kesihatan daku mmg amat teruk..alahan yg bermula awal..usia kandungan baru 1bulan lebih..tp alahan dr pagi-malam...muntah2, loya, sebu, tak bermaya, rasa malas..mcm2 lagi perasaan..

Sedikit sebanyak ia mengangu rutin harian daku..tp daku kuatkan hati krn ini dugaan utk ukur sejauh mana kesabaran setiap insan bergelar wanita, isteri & ibu..

Syukur alhamdulilah..mggu ni..genap 2 bln usia kandunganku..berita kehamilan ni diterima dgn penuh kesyukuran & kebahagian krn aku & suami mmg telah lama merancang utk memberikan Payish adik.

Daku mencari tip2 di internet, bagaimana utk mengurangkan alahan..Alhamdulilah..berkat membaca & mencuba beberapa tips..alahan ku semakin berkurangan..setiap 2jam aku mengambil makanan dalam kuantiti yg sedikit..utk memastikan perut tdk kosong..selain itu aku juga mengambil ubat tahan muntah & ubat angin yg diberi oleh Doctor..ubat2 ini mmg boleh diambil atas nasihat Doctor.

Selama 2 minggu, minyak angin, balm pala, minyak yuu yee & seangkatan dgnnya jd peneman..bau minyak wangi, pelembut pakaian spt Downy, sabun mandi...semua berbau amat bucuk..spt bau yg amat di benci!!!
Alahan kali ni lebih teruk dr alahan semasa mengandungkan Payish..

Urusan kedai juga agak terganggu krn keadaan kesihatan ku yg tak menentu..en hbby kalau boleh nak aku berehat selama seminggu & menutup kedai...ttp kasihan pula pd pelanggan terutama Reseller yg akan terputus stok..jdnya, aku teruskan juga menjalankan operasi kedai..cuma waktu urusan bermula lambat sekitar 12thari-1thari & akan ditutup sekitar 5/6ptg...

Oleh krn keadaan kesihatan ku ini...sale agak menurun bulan ni..tp tak apa lah..Rezeki dr Allah tu sentiasa ada..Insyallah digantikan dlm bentuk yg lain...

Okey...setakat ni dlu...ni pun dah terasa nak tido sahaja...nasib baik skrg dah ada pembantu di kedai..dia la yg byk menolong urusan packing...
Sekian..

Sunday, January 16, 2011

New Year : Teluk Batik, Perak ;)

Salam :)
Nie Citer 2 mggu lepas..baru ada masa nak upload hehehe
Okey..1/1/2011 kami raikan di Telok Batik, Perak
Gie dgn Mak Tok Payish, Mak Lang & Mak Usu

Sebelum bertolak, kami pekena breakfast kat kedai makan area SIMPANG :)

Amboi..berseleranya mak tok & abah payish mamam :)

Yeaa!!!Ayish dpt pengorek pasir ;)

Tekun Memandu

Menuju ke destinasi

Besarnya Bola Ayish..uittt byk nye brg2..

Tak sabar nak terjun laut neh..

Bekalan Kami :)

Me & Mama

Berendam Time!!!

Peluang yg dah lama di nanti..Yea!!!Mama bg main pasir!!!!

Panas Terik!
Lepas mandi...santai...

Shopping Time!!!!

Lepak makan...lupa lak amik pic menu yg kami order...
Oh ya...ada la...hehehe Pic Mamapayish & Teh aisnye ;)
 Sekian pengakhiran sambutan 1/1/2011 kami ;)

Tengok Wayang :) KHURAFAT : ARAHAN: SHAMSUL YUSOF

Salam semua :)
Sepatutnya hari Sabtu mama buka kedai, tapi semalam ada urusan penghantaran brg pelanggan, jdnya mama tak buka kedai. Jumaat lepas stok pyjamas & t-shirt sampai, jd akak busy mengasingkan stok pelanggan. Mmg tak ada plan nak buka kedai, nak setelkan kije yg melambak2 huhuhu~
Pastu tengah serabut2 tu abah payish ajak tengok wayang..agaknya cian tgk bini dia yg berserabai dgn kije...

Tengah bersiap tu tetiba dapat col, ada customer dah ada depan kedai mama. Tak sampai hati pula, jd mama buka jugak kedai. Nak jadi rezeki, ada sorang lagi customer pun mmg menunggu depan kedai. Selang 15min sampai lagi sorang customer..Alhamdulilah, rezeki jangan di tolak. Abah payish dah tercegat kat luar, sbb dah janji nak tgk wayang berdua. Payish tak ada, ikut bbsitter gie jalan2.
Dekat 2 jam dia menunggu mama..serba salah juga mama..cuma sbb 2 org customer tu 1st time nak ber CD, jd mama kena bg penerangan yg lebih detail.

Muncung abah payish mcm bole ikat :p
hik3..pastu umpan la ayat..."duit untung td bole la belanja mamam & tgk wayang!"
sepi...dia menolak...
tak sampai 3min...dia berdehem & hehehe nak dibelanja la tu :p
Jd dah jd terbalik...jatuh mama lak kena belanja sbb kes lambat td hik3
Kami menuju ke Selayang Mall :)

Okey..berbalik pd citer yg kami tgk..citer KHURAFAT..arahan Shamsul Yusof..utk pengetahuan anda, Mr Hbby mmg suka tgk citer2 omputeh je..kalau citer melayu ni, mama la peminat setia hehehe
Tp bila tgk citer ni dia bg komen yg positif...Plot cerita yg kuat, suspen, seram & mmg best. Ending juga bagus :)
Ni Sinopsis citer yg mama cari dgn bantuan Mr Google :)

“KHURAFAT-Perjanjian Syaitan” mengisahkan perjanjian terlarang, persekongkolan antara manusia & syaitan.Satu bentuk penyelewengan yang nyata dalam Aqidah Islam dan amat ditegah dalam Agama
Manusia, disogok dengan nafsu serakah dan dendam membara, tanpa mengira akibat dan bahana, rela membelakangkan Allah untuk memperoleh apa yang dicita walau dengan apa cara, akhirnya hanyut dengan bisikan dan tipu daya syaitan durjana.
Kisah bermula dengan Johan, seorang pemuda yang bekerja sebagai Pembantu Perubatan di sebuah hospital kerajaan. Dia sudah berkahwin dan mempunyai seorang isteri bernama Ayshah. Seawalnya pasangan ini hidup aman & bahagia, namun tanpa disangka ujian melanda di pertengahan jalan, kesan daripada ‘gangguan misteri’ yang berterusan.
Dalam pada masa gangguan-gangguan itu, hadir pula seorang perempuan tua yang tidak Johan kenali namun sering menyapa dan cuba mendekati Johan sewaktu di tempat kerja. Tanda tanya dan trauma yang melanda Johan & Ayshah tidak habis di sana, malah ditambah dengan munculnya bekas teman wanita Johan yang bernama Anna.Walaupun setelah mengetahui Johan sudah berumah tangga dan bergelar suami yang sah pada Ayshah, Anna masih terus mengganggu dan merayu untuk menerimanya semula. Ini menyebabkan Johan bertambah runsing dan bertekad untuk mempertahankan rumah tangganya dengan segala daya.
Tidak lama setelah berkali-kali ditolak cintanya, Anna ditemui mati;bunuh diri. Kematian Anna adalah kemuncak bagi segala siri kejadian misteri yang berlaku dalam hidup Johan & Ayshah.
Apa yang menghantui dan menggangu Johan & Ayshah sebenarnya? Adakah ini semua hanya halusinasi dan gangguan minda mereka atau adakah ini semua merupakan petanda-petanda bagi merungkai jawapan bagi semua persoalan mereka?

Nota Mama: Mama banyak pekup muka bila tengok, siap cakap nak balik lagi huhuhu~
Asyik cakap Johan ni bodo sbb angkut mayat dalam hutan..tp bila tengok ending baru jelas segalanya..masa tengok mula2 menyampah je sbb rasa mcm Johan nak tunjuk HERO je berani dgn benda2 ghaib..tp bila tgk kesudahannya..baru la mama paham :)
Jadinya, apa lagi..meh la pakat2 tengok. Rasanya mmg tak rugi masa tengok citer ni. 4 Stars dr mama ;)

P/S: Abah Payish, bila nak bawa mama nengok wayang lagi ;) Harap pas ni abah lak yg belanja mama hehehe


Saturday, January 8, 2011

Hadiah Utk Reseller :)

Salam Semua :)
Sebagai tanda ingatan buat RESELLER mama yg aktif,
mama belikan 10 set Mini Photo Album utk mereka :)





Tengok, rajinkan saya, tlg mama susunkan Album ni ;)

Oh..yg ini utk Ayish..Mickey Merah :)
Ayish nak letak picture Ayish kat sini ;)

Selamat Datang Thn 2011

Salam.
Tahun 2010 telah berakhir, muncul pula 2011, yang awalannya, pengakhirannya, tdk dapat mama ketahui ceritanya, hanya Allah yg Maha Berkuasa sahaja yg maha Mengetahui. 2010 berlalu dengan pelbagai peristiwa, kejutan, kegembiraan, kedukaan & pelbagai lagi.

Thn 2010 adalah tahun yang tidak akan mama lupakan. Tahun yang membuka ruang untuk mama membina perniagaan sendiri, meletak jawatan makan gaji, memulakan satu lembaran baru dalam kehidupan.

Thn 2010, tahun permulaan kegemilangan dalam kehidupan.
Semoga tahun ini lebih diberkati & dipermudahkan laluan.

Puas mama memikirkan apa azam thn ni..tp tak dapat nak list kan..tak tahu kenapa. Jika diikutkan byk perkara mama nak lakukan tahun ini. Apa yg pasti, mama nak pastikan thn ini biz Cloth Diaper semakin maju. Matlamat lain lebih byk bersifat peribadi. Mama dah catat lebih kurang dalam buku khas prudential..buku ni mmg mama gunakan utk menulis azam setiap thn.

Walaubagaimanapun, apa yg penting ialah kita niatkan sesuatu yg baik. Azam & Matlamat kita biarlah sesuatu yg kita niat utk lakukan bersungguh2, bkn hanya di atas kertas.
Mama doakan kwn2 juga berjaya & murah rezeki thn ini. Sama2 berdoa :)
AMIN

Tuesday, December 28, 2010

Apa Salah Untuk Sihat :)

Salam..lama dah tak citer2 kat blog neh..
Nak share psl minuman kesihatan...dlu balik dr kerja je..badan rasa lemau..penat...letih..tp alhamdulilah dalam masa tak sampai sebulan, lepas amik minuman kat bwh ni..rasa lebih bertenaga & sihat ;)
Biarlah kat luar gemuk badan sekali pun, janji kesihatan dalaman terjaga..hehehe..bila kita sihat dalam, akan terpancar dr wajah kita..ewah mcm ayat iklan..serius, benda ni bukan sbb aku ada jual produk2 ni..tp lebih atas rasa nak share kebaikannya..biarlah keluar duit janji aku sihat :)..kalau duit ada, badan sakit pun tak guna kan ekeke..
Cocoa Collagen ni au beli dgn harga RM53, dapat 3 kotak. 1 kotak ada 10pek. Rasanya mmg enak..mcm koko+kopi arabic...bg aku mmg murah sbb RM53 ini utk kegunaan sebulan... Setakat ni dah mnum 2 kotak. Kalau baca testimoni aku menjuih mulut je..ala betul ke testi2 ni..tp bila dah guna sendiri, aku dpt rasa tumit kaki tu makin pulih, pastu kulit rasa licin sikit..yg lain2 tu tak yah citer la kot kan..sbb semuanya mmg utk kebaikan dalaman :)

Perapat Atika Beauty tu aku beli RM35 sebotol. Pagi mnum 10ml perapat ni, malam aku mnum NFA nye produk. Perapat tu rasanya sedap (kat tekak aku le)..ada baca kat forum2 ada yg tak suka rasanya...atas orgnya...NFA tu bg aku rasanya tak best tp sbb ada campuran pelbagai herba aku paksa mnum gak la..akak yg jaga kedai ubat tu gtaw produk NFA antara produk yg terlaris..kedai ubat ni sebaris je dgn kedai aku. Harga dia dalam RM60++ tak silap.
Alhamdulilah...semua ini membantu mencergaskan badan aku :)
Kalau korang nak taw kebaikannya nye..cuba la..tp aku lebih suggest amik cocoa collagen & NFA ..kat blog/kedai2 ubat byk jual..tp Awas dgn produk tiruan sbb ada baca cocoa collagen tu ada yg tiruan.

Monday, December 6, 2010

Penyakit

Salam. Hari ini kepala Weng sikit. Byk pikir benda2 yg tak patut di pikir. Dalam usia 30thn neh, patutnya kena pikir benda2 yg lebih ke depan, tapi kadangkala kena jd budak2 sbb melayan kerenah budak muda yg kerek2. Alahai apa la yg aku tulis neh?Hmm...

Panas Telinga?
Mmmm...kenapa cepat nak melenting?kenapa cepat rasa nak mendidih je darah neh. Sejak akhir2 ni cepat benar rasa nak marah2. Tapi bukankah dr rasa marah syaitan mudah menguasai kita?Jauhkanlah...

Hari ini sampai terpikir, kadang2 ada duit dalam poket pun pening, tak ada duit pun pening. Bila ada duit & mula nak expend pada benda2 yg sepatutnya kita dapat, dah ada plak mata2 pandang serong. Susah nak tulis dgn jelas satu2, biarlah jadi berbelit2 sbb itu lebih buat hati aku rasa tenang.

Bila berjaya & cemerlang dalam kehidupan, kenapa ada yg tak mahu share rasa Happy?kenapa nak salahkan aku atas kejayaan aku?Tak perlu bgtaw hidup ini mcm Roda sbb aku sdiri sedia maklum bahawa kehidupan ini satu perjalanan yg jauh & panjang..destinasi yg kekal adalah hanya pada-Nya.

Aku juga manusia biasa..sedang musabahah diri, mgkn tindak tanduk aku yg buat insan sekeliling rasa tersingung?
Tanpa aku sedar, mungkin...

Ya!Allah, berikanlah laluan yg baik padaku..sesungguhnya siapalah kita utk menilai diri sendiri, kita hanya nampak salah org lain mgkn, tp salah kita?Ya...aku juga cuba mencari2 salahku utk diperbaiki..krn setiap malam sebelum tido, selalu aku terpikir...andai Tuhan mengambil nyawaku keesokan harinya..sempatkah aku memperbaiki segala kekurangan ku dalam mengabdikan diri pd-Nya...Semua itu Rahsia Allah...yg mahu ku teruskan Doa yg tdk putus pada-Nya..

Thursday, December 2, 2010

Payish Masuk Wad

Salam. Lama sungguh tak update blog neh :)
Byk peristiwa berlaku sepanjang beberapa mggu kebelakangan ni. Bkenaan kesihatan aku & anak, bkenaan kerja & mcm2 lagi.

3/11-6-11 aritu Payish kena warded kat Hosp Selayang. Demam tarik :(
Masa tu dah mengeletar seluruh badan aku & rasa dunia gelap je. Dia kejung masa dlm buai, mata ke atas & bdn merengkok :( Ya!Allah bila dikenang balik rasa tak sanggup nak lalui lagi.

Payish ni anak yg cukup aktif, sihat ke sakit ke, ligat nye mcm tu jugak. Cuma masa tu badan dia mcm panas dedar2 (panas dalam), main mcm biasa cuma ada la serba tak kena skit. cthnya dah buat susu dalam botol biru nak suh tukar botol hijau, pastu kata nak yak2 bila bawa ke toilet tak mau plak..

Aku & hbby panik sampai abah dia pakai kain pelekat & aku pakai baju & tudung terbalik. Nsb baik la klinik dekat dgn rumah. Lepas Dr bg injection dia menangis tak henti2. Masa sampai kat klinik, suhu badan dia 39Celcius. Dr kata kalau dia dah menangis tu dah Ok tp tetap kena refer hosp. Dalam panik2 aku tak bawa duit langsung, jdnya aku gi ATM dgn adik aku nak cucuk duit. Masa tu Q pjg kat mesin ATM, jd amik masa agak lama kat ctu...

Tp paling aku terharu ada seorang mak cik ni sanggup bayarkan Bil klinik & offer bawa hbby ke hosp selayang. Ya!Allah dalam dunia serba pentingkan diri di KL neh, ada juga insan berhati mulia mcm mak cik ni. Kebetulan aku ada terbawa hp dalam poket, husband aku minta mak cik ni col aku & aku sempat ambil mereka & bw ke hosp terus. Aku hulurkan RM60 duit bil klinik ni tp anak mak cik ni menolak dgn baik...terharu aku.... Teman yg sebenar ialah yg sanggup susah & senang..tanpa pertalian dia membantu atas rasa ehsan sesama manusia...Semoga Allah sahaja membalas budi baik mereka Selepas keluar wad aku tetap col utk masukkan duit tu tp beliau ikhlas menolak dgn baik. Tetiba2 aku teringat semula apa yg aku belajar masa di Form 5 dlu dalam subjek Sastera. Nilai2 murni & pengajaran..sungguh byk nilai2 murni yg aku kutip dr peristiwa ini :(

Payish di masukkan di Wad 6C. Di sana aku melihat kanak2 kecil yg melalui perbagai cerita sendiri. Di depan katil payish, ada baby berumur 1thn 3bulan menderita penyakit buah pinggang di mana sebelah dr pinggangnya mmg tdk ada dr lahir & sebelah lagi rosak :((
Bergenang air mata aku saat menulis ini...betapa hebat dugaan yg diterima ibu baby itu...Semoga Allah menguatkan ati tiap2 hati dari kita melalui ujian..Pelbagai lagi kes2 yg ada di hosp & membuat aku terpikir, bagaimanakah kita apabila Tuhan menarik kembali NIKMAT KESIHATAN yg baik?? Ya!Allah......

Lepas peristiwa tu, kalau payish demam skit je terus bw klinik. Aku pun dah beli alat ukur suhu badan & ubat bontot (kalau badan panas masuk ubat kat bontot utk kurangkan panas).

Pesanan aku, kalau anak nampak sihat mana sekalipun, kalau dah namanya DEMAM mmg kena jaga sungguh2. Patut la dlu mak aku selalu citer kalau kami demam masa kecik2 dlu dia sanggup tak tido jaga kami :( TQ mama....skrg dah paham kenapa mama kata gtu...huhuhu

Service Hosp Selayang mmg amat baik & Dr sangat2 prihatin. begitu juga nurse kat sana. Aku col Ejen Insurans yg uruskan bkaitan Medic Card Payish, minta pendapat sama ada nak trfr ke private hosp/stay kat hsp selayang. Dia tanya mcm mana service kat sana, aku jwp sgt2 Ok. Bila dengar aku ckp gtu dia kata elok stay aja kecuali service tak bagus, dapatkan surat pengesahan utk trfsr.

Masa kat nak daftar masuk Wad aku rasa mcm duit yg aku cari selama ni & niat utk kesenangan dia mcm tak ada erti :( terus aku niat jika dia sembuh aku nak masuk korban 1 bahagian utk dia..alhamdulilah termakbul...

Masa di wad husband aku sentiasa ada di sisi menemani payish. Kami bergilir jaga pada waktu malam. Alhamdulilah semua dah ok dan selepas 6 hari Payish dibenarkan pulang. Ejen Insurans col & minta semua details utk buat claim elaun payish masuk wad, dalam RM500 gak. ..seb baik dia sekadar demam panas, jika ada penyakit kronik yg lain???Masa ni baru aku terpikir betapa pentingnya medic Card ni
Ya!Allah jauhkanlah..ini sekadar persedian jika ada apa2 perkara yg tak dijangka berlaku...

Masa di hosp juga kami dpt col yg Car Loan kami dah approve..tp berita yg ditunggu sblm tu rasa hambar ...mgkn masa tu masih terkejut dgn kejadian ini..Sebelum ini kami sepakat nak beli kereta ini sbg lambang hasil titik peluh kami. Alhamdulilah, Selepas Payish keluar kereta Kia Forte 1.6SX ni menjadi milik kami.


Dugaan, ada kesedihan, ada kegembiraan...Ya!Allah...ku serahkan segalanya kpd Mu krn segala yg berlaku pasti ada hikmahnya.....AMIN

Tuesday, November 2, 2010

NASI AYAM PENYEK

Salam. Amboi2 sakan sekarang ni mama update pasal makan je hahaha.
Ini merupakan kali ke3 mama & abah payish (berdua yer) makan kat Restoran Ayam Penyet.
Sedap??ar sendiri mau taw la kalau dah sampai 3 kali makan kat situ hehehe. 
Al-maklum, Bapak ai org Batu Pahat, Johor, mmg kena la masakan Ayam Penyet+Tempe+Tauhu+Sambal (tanpa kuah Okey)

Menu Pilihan Kami, SET Nasi Ayam Penyet+Air Teh Ais/Teh Panas = RM9.90 
Mmmm..ok apa ;)


Lokasi Restoran Ayam Penyet Best ni ialah bersebelahan dgn Sri Gombak Fasa 1. Tepi jalan, SIGNBOARD besar, senang nampak. Ni mama masukkan gambar yg mama cari kat google sbb tak sempat amik gambar. Pada yg duk sekitar sini, apa lagi, meh la pekena Nasi neh. Dulu duk dengar org makan masa Majlis Mawi kawin..sekarang dah terkena, jadi gian makan lak hehehe

P/s: Berat badan ku meningkat, seiring dgn selera makan ku yg makin menjadi2 huhuhu

 

Sunday, October 31, 2010

SEKINCHAN IKAN BAKAR

Salam :)
Hari ni mama kekenyangan makan ikan bakar kat SEKINCHAN IKAN BAKAR, Cawangan Gombak.
Abah Payish pilih ikan Kerapu saiz sederhana & kerang.
Komen kami?
Memang betul la ikan nye sangat segar, manis & lazat :)
Berapa harga kami makan utk 2 org?
Kerapu RM27, Kerang RM8.++, Nasi RM1 sepinggan x3 pinggan, Ulam RM1.
Air RM2 segelas (teh ais & lemon ice)
Total dalam RM43.++
Rasanya berbaloi kot dgn kelazatan nya